VETERINARI NAVALILI DA SE UVEDE BOLOVANJE KAD JE BOLESTAN LJUBIMAC Postoje postupci koji traže i dugu pripremu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je za Tanjug rekao da postoje primeri u Skandinaviji, Velikoj Britaniji, Italiji i Holandiji gde vlasnik može da ode na bolovanje zbog bolesti kućnog ljubimca, ali, da to još uvek nije zakonski određeno već se vlasnik sa svojim poslodavcem dogovara oko toga da zbog povećanih potreba kućnog ljubimca može da se izvdoji neko vreme, uz prateću medicinsku dokumentaciju kao vid opravdanja da je to bilo neophodno.

Terzin kaže da kod infektivnih i horničnih oboljenja, kada kućni ljubimac mora da prima infuziju dva puta dnevno, ujutru i popodne, je jedno od stanja za koja bi zaista bilo oprvadano otvaranje bolovanja.

"Takođe imate i neke vidove terapija koje se daju dva puta dnevno, naravno i operacije i tome slično. Sve su to nekakva stanja gde vi fizički morate da odvojite jedno određeno vreme da biste ga proveli sa svojim ljubimcem", naveo je on.

Veterinar Branimir Lazić izjavio je danas da podržava inicijativu da vlasnik zbog bolesti kućnog ljubimca može na bolovanje zato što postoje neka stanja gde ljubimac ne može samostalno da ostane bez nadzora vlasnika, ili veterinara.

"Smatram da je i kompanijama u interesu da im zaposleni bude sto posto fokusiran na posao, pa iz poslovnih razloga kompanije svojim zaposlenima daju slobodne dane da bi završili sve što je potrebno, ili ako se radi o nesrećnom ili smrtnom slučaju da prođe taj deo tugovanja za ljubimcem pa da se onda sto posto spremni vrate na radno mesto", ocenio je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima, sva stanja koja podrazumevaju ozbiljnije terapije, infuzije, postoprativni tok, hronične bolesti su stanja životinje za koja bi bilo opravdano otvaranje bolovanja.

Advokat Ana Selak rekla je da takođe podržava inicjativu da uvede pravo na bolovanje zbog bolesti kućnog ljubimca jer kao pravnik, mora da podržava pravno uređen sistem.

Ona je za Tanjug rekla da jedan zakon nalaže obaveze kojih se mora pridržavati, dok sa druge strane ne postoje mehanizam da se ostvare te obaveze jer po drugim zakonima postoje druga prava koja su u koliziji sa obavezama.

Selak navodi da zakon o dobrobiti životinja nalaže kako treba da se vodi računa o životinjama, dok sa druge strane postoji zakon o radu koje ne ostavlja mogućnost za bolovanjem kada je bolestan jedan od članova domaćinstva, u koji, napominje ona, u određenim situacijama spada i kućni ljubimac.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading