Orašac
Foto: Alo/Aleksandar Đorđević

Piše: P. Parezanović

Taj pogled se ovom šumadijskom selu ukazao 1804. godine, kada je u čuvenoj, sada po meri značaja posebno uređenoj Marićevića jaruzi postignut dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka.

Oraščani, a oni za sebe kažu da su Orašani, ponosni su što je njihovo selo kolevka moderne srpske države. Ne samo njih, nego i sve one koji prolaze pomenutim putem Mladenovac-Aranđelovac, pozdravlja vožd Karađorđe, u sjaju venčačkog mermera, sa visine od 3,4 metra, delo vajarke Drinke Radovanović. Ne samo da pozdravlja, već i podseća na obavezu da čuvamo tekovine ovog velikog i zlatnim slovima upisanog događaja u istoriju naše slobodarske države.

To čine i u osnovnoj školi koja, naravno, nosi ime „Prvi srpski ustanak“.

- Sve naše generacije, a sada u školi, sa izdvojenim odeljenjem u susednim Kopljarima imamo 115 đaka, podsećamo na obavezu da budu dostojni svojih predaka - kaže Milijana Petrović, direktorka škole, koju je i ona završila, po zanimanju je učiteljica, a živi u Orašcu i posebno ističe da je njeno devojačko prezime Marićević, što ukazuje da i ona, kao i ostali stanovnici Orašca, ima čvrstu vezu s istorijom i 15. februarom, kada je Srbija ustala protiv dahija.

I ova obrazovna ustanova, na svoj način, doprinosi obeležavanju Dana državnosti. U holu škole otvorena je izložba gradskih narodnih nošnji i evropskih kostima, čiji je autor Danijela Novaković, a vrlo je popularan, razumljivo jer đaci vole sport, tradicionalni Memorijalni turnir u stonom tenisu „Svetomir - Sveta Beloševac“ u znak sećanja na nastavnika koji je đake učio finesama ovog sporta.

Osim škole, koja je sagrađena davne 1932. godine i bez obzira na vremešnost, jedno je od najlepših zdanja u Srbiji, Orašac ima i lep dečji vrtić, spomenički kompleks Prvi srpski ustanak sa spomen-česmom u Marićevića jaruzi, muzejom i Crkvom Vaznesenja Gospodnjeg.

Uvek ovo selo uređuju za Sretenje. Ne samo što dolaze ljudi zbog državnog praznika, već i što na Sretenje celo selo slavi zavetinu (slavu). Ali meštani kažu da bi tokom cele godine trebalo posvetiti više pažnje izgledu sela, jer je u njemu rođena srpska država i postoje velike mogućnosti za razvoj turizma. To potvrđuje i podatak da je Orašac 1979. godine kategorisan kao znamenito mesto i svrstan u kulturno dobro od značaja za Srbiju. 

U Aranđelovcu je, takođe, već otpočelo obeležavanje Dana državnosti. Održana je tribina "Prvi srpski ustanak između ideala, stvarnosti i zaboravljanja" na kojoj je govorio istoričar Boris Tomanić. Takođe, uručena je nagrada "Odzivi Filipu Višnjiću" za rodoljubivo pesništvo. Nagradu dodeljuje Zadužbinsko društvo "Prvi srpski ustanak", a ona je za 2024. godinu pripala pesniku Gojku Đogu iz Beograda. Književna akademija posvećena  laureatu održana je 13. februara u Narodnoj biblioteci "Sveti Sava" u Aranđelovcu.

U gradskoj dvorani "Park" dan uoči sentralne svečanosti biće održana koreodrama "Venac" u izvođenju ansambla "Venac", u slavu 700 godina manastira Gračanica.

Kao što je uobičajeno, centralna,  proslava Dana državnosti Srbije, kojom se obeležava 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, biće održana 15. februara, ispred škole u Orašcu, sa početkom u 10 sati. Očekuje se dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vodećih državnih i verskih ličnosti-

Istog dana, u Domu kulture u Orašcu biće održan koncert etno pevačice Danice Krstić, a 16. februara u dvorani "Park" u Aranđelovcu koncert grupe “Legende”

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (10)

Loading
Milan Š

15.02.2024 07:33

Srbija danas slavi svoju državnost pa neka joj je sa srećom.

Mirko

15.02.2024 07:54

Srbija danas slavi svoj dan, svoju bogatu istoriju i hrabre pretke koji su gradili našu otadžbinu.

Ena

15.02.2024 08:41

Srbija zaslužuje sve najbolje za proslavu Dana državnosti. Biće to praznik za sve građane Srbije.

Nenad

15.02.2024 09:18

Orašac i Srbijo srećan vam Dan Državnosti.

zvezdana statimirovic

15.02.2024 09:29

Dan državnosti Srbije je važan praznik koji slavi istorijski put ka nacionalnoj samostalnosti!

Јована

15.02.2024 09:53

Грађани се не одричу своје славне историје и традиције. Живела Србија!

Ivana

15.02.2024 10:10

Ponosni i svečano dočekati veliki praznik naše države Srbije.

Ivana

15.02.2024 10:11

Srbija slavi Dan državnosti na najsvečanije način.

Tamara

15.02.2024 10:27

Srbija danas slavi Dan državnosti,živela Srbija ❤️❤️

Ljubicica

15.02.2024 11:32

Srbijo, srećan Dan državnosti, jedan od naših najlepših praznika!