ABS POSLALA VAŽAN APEL Vozači na ovo moraju da obrate pažnju
Foto: Alo/Foto: RINA

Kako se navodi u saopštenju na vozače se posebno apeluje da posebnu pažnju obrate na pešake, decu, mlade i starije u ovom periodu, za koje se očekuje povećana mobilnost, naročito u naselju, kao i u blizini objekata visoke atrakcije.

- Period praznika često prati i opuštanje i konzumiranje alkohola, kao i češća prekoračenja brzine. Istraživanja koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja pokazuju da je broj smrtno stradalih u februaru mesecu u poslednje tri godine rastao. Podaci pokazuju da je u februaru 2021.godine smrtno stradalo 20 lica, u februaru 2022. godine 30 lica, dok je u februaru prošle godine broj poginulih dostigao 31. Neprilagođena brzina i alkohol su prepoznati kao dominantni uticajni faktori nastanka saobraćajnih nezgoda sa nastradalima posebno u ovim danima - navodi se.

Agencija istovremeno poziva vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima saobraćaja i stanju puta, ograničenju brzine, kao i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola.

Dodaje se da je za vreme neradnih dana u februaru, povodom Dana državnosti Republike Srbije, povećan je obim tranzitnog saobraćaja, u većoj meri su prisutna putovanja na duže relacije, a najveći broj stanovnika odlazi ka planinskim centrima i turističkim destinacijama, zbog čega Agencija apeluje da je potrebno adekvatno se pripremiti za putovanje i koristiti zimsku opremu.

- U ovom periodu godine očekivana je pojava magle, dok su kolovozi pretežno vlažni i klizavi, pa pozivamo na oprez u saobraćaju i poštovanje saobraćajnih propisa. Veći obim saobraćaja na putevima i ulicama i povećano učešće osetljivih kategorija u saobraćaju znači i povećan rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda i ugrožavanja ljudskih života - navodi se u saopštenju.

Iako podaci koje Agencija za bezbednost saobraćaja poseduje pokazuju da se u proseku u Srbiji svakoga dana dogode 93 saobraćajne nezgode, a u vreme praznika 84 dnevno (što je za oko 10 odsto manje), posledice saobraćajnih nezgoda su teže, odnosno više lica smrtno strada.

Posmatrajući 2023. godinu, za samo tri dana od 14-16. februara, smrtno je stradalo čak sedam lica.

- Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i da svojim ponašanjem ne ugrožavaju ni sebe ni druge, već da doprinesu povećanju bezbednosti saobraćaja na ulicama i putevima u našoj zemlji - navodi se u saopštenju Agencije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading