saobraćaj
Foto: Printscreen/Facebook

Šta kaže zakon, a šta kaže praksa i kako se tretira sakrivanje tablice u Zakonu o saobraćaju? Odgovore na ova pitanja dao je prof. dr Milan Vujanić, stručnjaka za saobraćaj.

- Pa, to vam je falsifikovanje identiteta. Kad biste uzeli čoveka nekog koji ošteti svoju ličnu kartu odseče pola i sad imate samo ime i par prvih cifara, jer mislite da ne bismo našli ko je taj? Koliko ima Milana sa brojem 0412 na primer – kaže Vujanić i dodaje da država mora da ima kontrolu ko, kad, gde i šta radi, da bi “mogla one koji se ne ponašaju u skladu sa propisima, da dovede u red”, rekao je on za tv Prva. 

Ako vozači misle da će prekrivanjem dela tablice da sakriju identitet, varaju se, kaže on. 

- U bazi podataka takvog modela u tom kraju, sa tom bojom... nema toliko mnogo i vrlo lako se može otkriti ukoliko je organ zainteresovan. Inače, ja koristim kao primer da pokažem koliko je državi važno da se ta pravila poštuju, to što je kazna za istek registracije, ako vam je noćas istekla registracija, ako vas ujutru uhvate da vozite to vozilo, kazna je 100 do 120.000 dinara, osam kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom - ispričao je on primer. 

Inače, vozači u Beogradu su na razne načine pokušavali da prevare sistem "Oko sokolovo", pa su tako na registarske tablice postavljali maske, papire, kartone, čak i lišće. Za ovaj prekršaj predviđene su kazne od 5.000 do 25.000 dinara, a koliko će "snalažljivi" vozači morati da plate, zavisi od mesta na kome je automobil bio parkiran.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
interstellar

14.02.2024 11:44

a šta ako je drug organ uglavnom nezainteresovan?