ubistvo policija leš tragedija
Foto: Alo/S. STEPANOVIĆ

Telefoniranje u automobilu smatra se ozbiljnim saobraćajnim prekršajem i zakonom je zabranjeno, osim ako se koristi hends fri uređaj.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović kaže za RTS da je prema istraživanju tog vladinog tela utvrđeno da u svakom trentku 3,7 odsto vozača putničkih automobila tokom vožnje koristi telefon.

Navodi da se u jednom velikom istraživanju u kome je učestvovalo 39 zemalja sveta, od hiljadu građana Srbije čak njih 39 odsto izjasnilo da je upotrebljavalo telefon dok su bili za volanom a čak 25 njih da je kucalo poruke, što je još rizičnije.

Stamatović je ukazao na to da pri brzini od 50 kilometara na čas, automobil za dve sekunde pređe 28 metara, dovoljno da se pojavi iznenadna prepreka ili pešak.

Kako je naglasio, upravo oni koji koriste telefon su u četiri puta većem riziku da učestvuju u saobraćajnoj nesreći.

Stamatović apeluje na vozače da ne koriste telefon tokom vožnje i da je dovoljna sekunda da se desi ono najgore.

Navodi da ne postoji tačan podatak o tome koliko su nesreća izazvali vozači koji su upotrebljavali telefon, ali da je poznato da je uzrok svake 12 – nepažnja.

"Pored korišćenja mobilnog telefona pod nepažnju se može podvesti i ometanje putnika u automobilu kao i pušenje", dodaje Stamatović.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da ukoliko moraju da koriste telefon tokom vožnje to čine uz pomoć hends fri uređaja.

Stamatović ukazuje na to i da saobraćajne kamere već uspešno beleže upotrebu telefona u vožnji i kao i to da li je vozač vezao sigurnosni pojas, piše RTS. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading