BLIZANCI VIKTOR I VASILIJE ROĐENI U TAKSIJU, UZ POLICIJSKE ROTACIJE, STIGLI KUĆI! Izborili su se za život, sada mogu da uživaju
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sada, nakon skoro 70 dana provedenih na odeljenju neonatologije Dečije bolnice u Novom Sadu, dva malena heroja su stigla kući. Mama Marina Sabadka za "Blic" priča kako je izgledala borba za život dvojice mališana i šta su sve uspeli da prevaziđu - od transfuzije krvi, preko upale pluća do tople postelje u porodičnom domu! 

- Nekoliko dana pre nego što će Vasilije i viktor konačno doći kući provela sam sa njima u Dečjoj bolnici. Viktor je prvi bio spreman da krene kući, ali u dogovoru sa doktorima odlučili smo da sačekamo Vasilija. Hvala Bogu, taj dan je došao brzo, pa smo proteklog petka konačno izašli iz bolnice - ispričala je mama za Blic. 

Kako kaže, dvojica mališana provela su više od dva meseca na neonatologiji, jačajući i spremajući se za život mimo inkubatora, bez kiseonika i aparata.

Za to vreme svašta su proživeli. Iako bi većina mislila da je najgore prošlo sa porođajem u komšijinom taksiju, uz policijske rotacije, prava borba usledila je posle toga.

- Kada su se rodili obojica su imali manje od kilograma. Počeli su da napreduju tek za mesec dana. Morali su da primaju krv, bili su prikopčani na kiseonik, a obojica su zaradili i prehlade za to vreme. Vasilije je čak uspeo da prebrodi i upalu pluća! Bilo je zaista stresno - sa velikim olakšanjem sada priča Marina.

Prema njenim rečima, Vasilije koji je "sačekao" da mama stigne do porodilišta pa se rodio kasnije od brata bio je dosta slabiji. Ipak, maleni borac je sve prevazišao.

- Tek kada sam provela poslednjih desetak dana sa njima na odeljenju videla sam kako sve to zaista izgleda. Znate kako, kada ste kod kuće i samo sedite pored telefona i zivkate bolnicu, nemate svest o tome šta se sve dešava tamo, na licu mesta. Oduševila sam se kada sam videla koliko lekari i medicinske sestre brinu o mojoj deci. Kolika je to pažnja. Zbog toga sam malo bila i u strahu kada je trebalo da krenemo kući. Kako ćemo bez njihovih saveta, pomoći?! Sva ta pitanja su me sustigla, ali srećom, ide nam odlično - iskrena je mlada mama.

Podsetimo, čitava Srbija je sa oduševljenjem čitala kako su na svet došla dva hrabra blizanca, Vasilije i Viktor čije je rođenje počelo u Odžacima, odakle je njihova mama komšijinim taksijem u gluvo doba noći jurila za Novi Sad.

Zahvaljujući prisebnosti komšije Stevana i plemenitom gestu dvojice novosadskih policajaca, 3. decembra će svake godine ova dvojica dečaka proslavljati rođendane.

BLIC.RS 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading