DOMOVI ZDRAVLJA PUNI MALIŠANA Virusi, varičele, veliki kašalj, šarlah, a u vrtiće stigla nova ZARAZA
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Gliste i šarlah su se pojavili u vrtićima, za Kurir je potvrdio i pedijatar dr Saša Milićević, obe bolesti mogu se preneti prljavim rukama, ali i preko igračaka.

- Roditeljima deluje šokantno kad dete ima gliste, kažu: "Nešto mu se vrti u stolici!" To je tzv. dečja glista, mala bela i lako se prepozna, a obično pre toga dete svrbi guza. Međutim, gliste kod dece mogu proći i bez ikakvih simptoma. Eventualno dete može slabije da jede i da bude neraspoloženo. Nekada ta deca mogu biti bleda, a može se javiti i koprivnjača, u retkim slučajevima i kašalj, jer nekad glista može da prođe i kroz pluća - objašnjava dr Milićević.

Gliste se javljaju zbog neadekvatne higijene ruku i grickanja noktiju.

- Lečenje traje od tri do sedam dana, a nakon toga bi trebalo ponoviti analize, kao i terapiju. Pored toga, trebalo bi da se pregledaju svi članovi porodice. Dijagnostika se radi analizom na parazite u stolici, ali i takozvanim perianalnim brisom, kada se lepljiva traka zalepi oko analnog otvora, pa se povuče i skine, to se analizira pod mikroskopom - navodi on.

Dr Milićević navodi da šarlah može odlikovati i osip koji podseća na male boginje, koje su se ponovo vratile u Srbiju nakon 10 meseci.

- Šarlah je zapravo bakterijska infekcija izazvana streptokokom i karakteriše se zapaljenjem ždrela i promenama na koži. Javlja se sitan zrnast osip na telu i licu, koji je grub, uz to, dete može biti malaksalo, može odbijati hranu, žaliti se na bol u grlu, a može se javiti i neprijatan miris iz grla. Ta ospa podseća na male boginje. Imao sam roditelje koji su došli u panici, rekli dete smo vakcinisali, a ono je dobilo boginje, a to je u stvari bio šarlah - kaže sagovornik Kurira.

Šarlah se najčešće prenosi kapljičnim putem, a lečenje traje od sedam do 10 dana:

- Važno je izvaditi bris i uraditi krvnu sliku, nakon toga lekar će prepisati adekvatnu terapiju.

Simptomi šarlaha

- bol u grlu - povišena temperatura - osip po grudima, na stomaku, leđima i rukama - zajapurenost obraza - bledilo oko usta, u nekim slučajevima i maslinasta prebojenost jezika

Treći slučaj morbila

Još jedan slučaj malih boginja potvrđen je kod osmogodišnjeg deteta iz Beograda koje nije primilo nijednu vakcinu.

bonus video

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading