STRAŠNO! Zdravu decu napada opasna bakterija: Ako se ne leči, udara na mozak i srce!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Domovi zdravlja u Srbiji poslednjih dana su puni, a među bolesnima je mnogo dece do 14 godina. Kako je za Alo! objasnio pedijatar dr Saša Milićević, trenutno su aktuelni respiratorni, rino, stomačni virusi, ovčije boginje, male boginje i šarlah.

- Posebno zabrinjava veoma neobična mešavina ovih virusa, bukvalno se preklapaju. Rinovirus je najčešći i napada gornje disajne organe, ali aktuelni su i stomačni, rota i adenovirus. Oni su najzastupljeniji i najlakše se šire, javlja nam se i dosta dece koja imaju varičele, odnosno ovčije boginje. Imali smo slučajeve BRNU virusa koji napada usta, ruke i noge i pripada grupi koksaki virusa. Karakteristične su kraste u ustima i oko usne duplje, na tabanima i dlanovima. On brzo prođe, najčešće sam od sebe, ali mnogi roditelji su veoma uplašeni - istakao je dr Milićević.

STRAŠNO! Zdravu decu napada opasna bakterija: Ako se ne leči, udara na mozak i srce!

Foto: Printskrin

 

S obzirom na to da bolove u stomaku, povišenu temperaturuii povraćanje mogu da izazovi i virusi i bakterije poput salmonele, šigele, kampilobakterije, dr Milićević savetuje da se odmah urade analize kako bi se odredila najbolja terapija.

- Najčešći simptom koji imaju deca su tečna stolica, malaksalost, temperatura, dete nema apetit i neraspoloženo je. Stomačni virus se jako brzo širi, pogotovo među osnovcima i mališanima u vrtiću - istakao je pedijatar, i dodao da je period inkubacije kod većine ovih virusa veoma kratak.

- Najčešće od jednog do tri dana, uglavnom prođu sami, ali ako dete ima hroničnu bolest, mogu da iskomplikuju stanje. Trebalo bi ostati kod kuće bar tri dana. Dehidratacija koja prati mnoge stomačne viruse nije samo gubitak vode, već i minerala i elektrolita, pa bi deci trebalo davati što više tečnosti, blagu hranu, na primer, supice iz kesice, zbog elektrolita. Ne treba jesti masno, začinjeno, jer stomačni virusi izazivaju upalu sluznice naših creva i organa za varenje. Retko virusi ostave teže posledice, najčešće su to mala krvarenja ili sukrvica u stolici, neki kapilar pukne od naprezanja ili dete bude kliconoša ako je reč o salmoneli, šigeli, kampilobakteriji - istakao je pedijatar.

Preti i tuberkuloza

Dr Milićević je rekao da se pojavila i tuberkuloza, posebno među decom školskog uzrasta.

- Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija (bacil) tuberkuloze. Infekcija se prenosi vazduhom, izuzetno retko na drugi način.

- Mališani imaju standardne tegobe, kašalj, povišenu temperaturu, kao i specifične promene na rendgenu pluća karakteristične za tuberkulozu, ne reaguju na antibiotsku terapiju, dobijaju profilaksu. Leče se obično od tri do šest meseci - rekao je dr Milićević.

U slučaju kad dete boluje duže od tri dana, treba ga odvesti lekaru.

- Posebno ako se žali na bol u grlu, otežano gutanje i ima povišenu temperaturu. Najgore je što se često dešava da potpuno zdrava deca, posebno u vrtiću, imaju opasnu bakteriju, najčešće streptokoku, koja može da iskomplikuje stanje kad je prenesu drugarima sa hroničnim bolestima. Retko, ali se dešava, može doći do upale mozga i moždanih ovojnica, problema sa srčanim mišićem, upale pluća. Streptokoka ne mora davati simptome, ali može izazvati šarlah. To je, u stvari, upala grla, angina praćena osipom. Može imati komplikacije, ali ova bolest nije strašna, samo se mora pratiti - zaključio je dr Saša Milićević.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading