MUP
Foto: Printscreen/Instagram/mupsrbije

Ta odluka doneta je imajući u vidu povećan broj požara na otvorenom, a naložena je preko svojih organizacionih jedinica i komandanata štabova za vanredne situacije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković precizirao je da će mere podrazumevati obilazak svih naseljenih mesta i upozoravanje stanovništva da poštuju zakonske odredbe o zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru.

Naloženo je, kako je istakao, i da se proveri ispravnost mehanizacije subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje koja bi se mogla angažovati u slučaju potrebe na gašenju požara na otvorenom prostoru.

Milenković je naglasio da je od početka februara na teritoriji Republike Srbije evidentirano 1.492 požara na otvorenom prostoru, što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je ovakvih požara bilo 226.

- Samo tokom vikenda na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 466 požara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u istom periodu bilo 60 ovih požara - dodao je Milenković i podvukao da su svi požari zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca-spasilaca ugašeni.

On je upozorio da se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i zahvataju velike površine, zbog čega predstavljaju realnu opasnost po nastanak veće materijalne štete na građevinskim objektima, objektima infrastrukture i na šumskim kompleksima, ali i realnu opasnost po živote građana. Dodao je da je za gašenje ovih požara neophodno angažovanje i velikog broja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

- Na lokalizaciji i likvidaciji požara na otvorenom prostoru samo u toku februara evidentirano je 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila - kazao je Milenković.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i da je za to zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe, kako je istakao, zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, preneo je Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading