skola
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Sada se oglasio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji redovno prati epidemiološku situaciju, i evo šta kažu o mogućnosti da se produži raspust za Sretenje.

- Trenutna epidemiološka situacija ne nalaže posebne mere u školskim i drugim kolektivima. Nema epidemioloških indikacija za produžavanje školskog raspusta. Zatvaranja škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole. Drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije korona virusa - rekli su za "Blic" iz "Batuta".

Kako iz ove ustanove kažu, za razliku od zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite gde su posebne mere i dalje na snazi, u školskim i drugim kolektivima se ne primenjuju posebne mere prevencije, osim opštih koje je potrebno kontinuirano primenjivati tokom trajanja sezone respiratornih infekcija.

Savetuju se i opšte mere prevencije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, provetravanje prostorija i druge.

Naročito je važno izbegavanje kontakta sa drugim osobama i ostajanje kod kuće u periodima kada je osoba bolesna, odnosno ima simptome infekcije organa za disanje, doprinose sprečavanju prenošenja infekcije u zajednici, pa i u školama.

Odluka se donosi na preporuku Ministarstva zdravlja

- Inicijativa o produženju raspusta još nije do sada stigla Ministarstvu prosvete. Kao i uvek, odluku o eventualnom produžetku raspusta zbog epidemiološke situacije, Ministarstvo prosvete donosi na preporuku nadležne institucije Ministarstva zdravlja, odnosno Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji kontinuirano prati epidemiološku situaciju - navode i iz Ministarstva prosvete za "Blic".

Mini-raspust počinje u četvrtak, 15. februara, a đaci se vraćaju u klupe u ponedeljak 19. februara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading