Respiratorne infekcije kod dece
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Mi smo jedan od najvećih, ali i najrazuđenijih domova zdravlja u Beogradu. Samo u ponedeljak na svim punktovima bilo je oko 1.200 pregledane dece - rekla je za Tanjug dr Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ Palilula.

Ona je rekla da se javljaju se deca svih uzrasta, ali da je za 30 odsto veći broj školske dece i broj obolelih je rastao već druge nedelje posle raspusta, da bi ovih dana dostigao vrh.

- Nadamo se malom preseku i smanjenju za praznik od 15. do 19. februara. Dominantne su repiratorne virusne infekcije, koronavirus, adenovirusi, influnca, sincicijalni, pertusis, varičele, šarlah, kao i stomačni virusi - navela je doktorka.

Prema njenim rečima, terapija je uglavnom simptomatska - tri, pet do sedam dana prati se opšte stanje deteta.

- Starija školska deca donose mlađoj, ali i vrtići kao kolektiv su mesta gde se širi zaraza, kao i škole, ali to je uobičajeno za ovo doba godine. Jedino nismo očekivali povećan broj dece obolele od velikog kašlja. Nažalost, tu su najugroženiji najmlađi - odojčad koja nisu primila ni jednu ili jednu dozu vakcine - ukazala je dr Todorović.

Ona je dodala da, iako je povećan broj kurativnih pregleda, savetovalište radi.

- Redovno dajemo vakcine po preporuci Batuta deci za upis u prvi razred, prvo vakcine MMR i Tetraxim koji ima per komponentu pa onda zakazivanje pregleda kod specijalista, pregledamo kartone godišta 2015. i 2016. kao i dece uzrasta od godinu do pet i pozivamo da dođu zbog propuštenih doza kako bi smo podigli procemat imunizovanih koji mora biti preko 95 odsto -obajsnila je dr Todorović.

Ona je istakla da je preventiva morbila i pertusisa, naravno, vakcina, a preventiva za viruse smanjeno okupljanje, redovni obroci, san, kao i suplementi.

- Sada je broj vakcinisanih od MMR-a oko 80 procenata, što je nedovoljno. Broj vakcinisanih od pertusisa oko 90 odsto pred školu, a u drugoj godini 86 procenata što je svakako nedovoljno - zaključila je rekla jdr Todorović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading