prehlada
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori trenutno je komplikovana jer je aktivno više epidemija, a dominira grip koji je u uzlaznoj putanji, epidemija velikog kašlja koja ne jenjava, izjavila je epidemiolog u Institutu za javno zdravlja dr Darinka Marković.

Ona je pozvala sve stanovnike Crne Gore, naročito rizične grupe da još nije kasno da se vakcinišu protiv gripa. Treba, kaže, imati u vidu da se nakon vakcinacije zaštita stiče posle 10 do 14 dana.

Epidemija gripa u Crnoj Gori, kako je kazala, ima uzlaznu putanju.

- Trenutno se po pitanju epidemiološke situacije gripa u Crnoj Gori nalazimo u uzlaznom delu epidemije. Dakle, u onom delu epidemije kada je aktivnost virusa gripa izuzetno visoka i zbog toga je jako bitno da se sve rizične grupe što pre vakcinišu, da bi što pre stekle adekvatan nivo zaštite kako ne bi razvili teže forme bolesti - reklaje Marković u izjavio za Radio Crne Gore, prenosi portal RTCG.

Istakla je i da epidemija velikog kašlja ne jenjava.

- Trenutno po bolnicama u Crnoj Gori smeštena su tri pacijenta. Dvoje od njih je mlađe od godinu dana. Za jedno, nažalost, nemamo precizne informacije trenutno. Veoma je bitno napomenuti da su svi hospitalizovani, kako ovo troje koji su trenutno hospitalizovani, tako i svi koji su prethodno bili hospitalizovani, njih je bilo oko 25, dobrog zdravstvenog stanja - kazala je Marković i podsetila da od pertusisa najviše stradaju novorođenčad odnosno deca mlađa od jedne godine.

Marković zato apeluje na roditelje da decu vakcinišu u skladu sa kalendarom redovne imunizacije a oni roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju, kaže, treba što pre da nadoknade propuštene doze i tako zaštite decu od nekih opasnih bolesti.

Upozorila je i da je sve bliža epidemija morbila.

- Nije u pitanju samo veliki kašalj koji je trenutno aktuelan u Crnoj Gori, već nam se približavaju neke ozbiljnije epidemije, kao što je epidemija morbila trenutno aktivna u susednoj Bosni i Hercegovini, ranije je bila aktuelna u Rumuniji. Dakle, možemo slobodno da računamo da je ta epidemija i na našim vratima - ističe Marković i napominje da je obuhvat vakcinisanih MMR-om vrlo nizak.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC) hospitalizovane su u proteklom periodu tri do četiri bebe starosti do godinu dana obolele od velikog kašlja.

Kako je rekla za „Nezavisne novine“ Olivera Ljuboja, pedijatar pulmolog Klinike za dječje bolesti na UKC RS, bebe su imale srednje tešku kliničku sliku, ali sa zadovoljavajućim odgovorom na terapiju.

- Srećom su sve bebe prošle dobro, nismo imali nekih teških slučajeva koji bi zahtevali mehaničku ventilaciju - kazala je Ljuboja.

Prema njenim rečima, veliki kašalj je teško oboljenje, te se nikada ne može proceniti kako će se odvijati i kako će se završiti.

Ističe da su više starija deca pogođena velikim kašljem nego bebe te da je sigurno veći broj obolelih nego što ih je hospitalizovano.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dečje bolesti UKC RS, ističe da su na klinici bila smeštena dece koja su lečena od velikog kašlja.

- Što se tiče kliničke slike, ona je kod nekih pacijenata bila od blage do teške, ali srećom nije bilo slučajeva sa smrtnim ishodom - kazao je Mirošljević.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske saopštili su da su od pojave prvih slučajeva do danas prijavljene 74 osobe obolele od velikog kašlja. Dodali su da je najviše prijavljenih u uzrastu od šest do 14 i od 15 do 19 godina.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Dačić:'''Jeo sam krokodila, kamilu i antilopu.'' Celu emisiju “Zakuvavanje” pogledajte večeras u 20h na našem YouTube kanalu ▶️ #fy #foryou #foryoupage #fypシ #viral #viralvideo #viraltiktok #alo #alodnevnenovine #zakuvavanje #emisija ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading