Bibloteka ljubavi u selu Katići
Foto: Alo/Foto RINA

Naime, od 1980. godine kada je zaživela ideja da se u selo, osim kafane useli i biblioteka, mladenci bi odmah nakon matičara odlazili pravo u biblioteku sa primerkom knjige i posvetom kako su govorili - za čitav život. Danas njihova deca ponosno mogu da pročitaju vredne pouke ljubavi.

Prvu knjigu u „Biblioteku ljubavi“ doneli su Stambolići, a odmah nakon toga je i bračni par Karajklajić napisao svoju posvetu. Među poslednjim parovima koji su donirali knjigu u biblioteku jesu Dimitrijevići, venčani 2012. godine, piše Infoliga.

- Ovde često dolazim sa svojim drugarima, moji roditelji su se venčali u Katićima i tom prilikom darivali knjigu koja se nalazio na jednoj od polica. Taj običaj je star i mnogo lep, ali bih volela da se ponovo vrati i da se ne ugasi -rekla je Teodora Stišović, učenica VII razreda.

Njen drug Lazar Stefanović, takođe ističe vrednost ove biblioteke ljubavi, čiji su roditelji takođe, učestvovali u običaju poklanjanja knjiga na dan venčanja.

- Neko je imao tu lepu ideju da svaki bračni par iz ovog kraja koji se venča u znak sećanja ljubavi pokloni po jednu knjigu sa posvetom, tako je i nastala ova biblioteka, jedinstvena i po nastanku, a i po svom imenu. Ona se zove „Biblioteka ljubavi“ i zaista je puna ljubavi, naše prema knjigama i knjiga prema nama. Za ovih tridesetak godina sakupili smo izuzetne knjige - rekao je za RINU Miloš Mrdak, nastavnik srpskog jezika u OŠ „Mićo Matović“, Katići.

Predsednik mesne zajednice ističe da je knjige darivalo više od 350 parova, ali glavno je da poruka darivanja ostaje i danas važna.

- Ima tu danas i pojedinih koji su se razveli, ali knjigu nisu povukli, one su ostale kod nas i one se i danas mogu pročitati, šta su donirali i kako je to nekada bilo -rekao je Danko Sekeljić, predsednik mesne zajednice.

Među prvim darodavcima knjiga bio je i Mileta Karaklajić, nekadašnji direktor škole koji ističe da je u ovom kraju uvek bila na ceni kultura čitanja,a li i poklanjanja.

Bibloteka ljubavi u selu Katići

Foto RINA

 

- Bez knjige nema nekakve moderne, a ni buduće nauke, jer sve je u knjigama zapisano. Tako da ove knjige koje su u ovoj biblioteci, to je samo mali početak -pojasnio je Mileta Karaklajić, darodavac i nekadašnji direktor OŠ ,,Mićo Matović“, Katići.

Priču o ovoj posebnoj biblioteci ponosno priča i sadašnji direktor škole u Katićima.

- Možda smo mi jedinstvena škola koja ima dve biblioteke, jedna je školska, a druga je kako meštani vole da je nazivaju „Biblioteka ljubavi”. Ta biblioteka postoji od 1980. godine, kada su donirali prve knjige. Sve je uredno uvedeno I upisano. Ponosim se ovom bibliotekom, a bilo bi lepo kada bi se ponovo obnovila mesna kancelarija i kada bi se ponovo ljudi ovde venčavali i donirali knjige sa posvetama - zaključio je Vojislav Milović, direktor OŠ ,,Mićo Matović" Katići.

Ova jedinstvena Zavičajna biblioteka nalazi se na 1.000 metara nadmorske visine u Katićima, a želja je da se ponovo vrednost darivanja knjiga vrati u modu.

Doniranje knjiga sa posvetom biblioteci ljubavi većini parova donelo je sreću u braku, stoga bi bilo lepo da ovu tradiciju mladenci nastave za skladan i dugovečan život u dvoje.

BONUS VIDEO 

@alo_portal A šta biste Vi radili da sta žena na jedan dan? 🙂 Pišite nam u komentarima 👇🏻 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage #viraltiktok #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading