vranje
Foto: Alo/Foto: Printscreen/RTS

Precizno, oni su na zahtev organizacije civilnog društva da se ženama omogući besplatna pratnja na porođaju, odgovorili odrično. 

"Za sada ne postoji mogućnost da trudnice, za vreme porođaja, imaju pravo na pratioca – osobu od poverenja na porođaju u Službi za ginekologiju i akušerstvo OJ Opšte bolnice ZC Vranje", piše u saopštenju Zdravstvenog centra koje potpisuje v. d. direktora ZC Vranje dr Saša Đorđević.

Kao razlog navodi se da je na republičkom nivou najavljeno stvaranje uslova za prisustvo pratnje u svim porodilištima u zemlji.

“U smislu, da se obezbede prostorni kapaciteti (rekonstrukcija postojećih porodilišta ili izgradnja novih), kako bi se, pre svega, obezbedili uslovi za prisustvo pratioca porodilji“, piše u saopštenju.

Vranjski Zdravstveni centar poziva se i na nedostatak zakonskog okvira po kojem bi pratnja bila moguća. Zahtev da se ženama omogući besplatna pratnja na porođaju su u ime građana i građanki uputili Odbor za ljudska prava i SOS telefon Vranje, posle prijavljenog slučaja akušerskog nasilja u toj ustanovi i prošlonedeljnog protesta, piše RTS. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading