OD VELIKOG KAŠLJA PUCAJU REBRA U Srbiji 5 beba premunulo od virusa: Najteže kliničke slike imaju deca
Foto: Shutterstock

Pulmolog doktorka Snežana Rsovac iz "Tiršove" otkrila je u "Jutru" na Prvoj kako izgleda najteža klinička slika koja zbog komplikacija može da dovede do smrtnog ishoda.

- U avgustu 2023. godine imali smo već jednu seriju odojčadi obolelih od velikog kašlja. To je bio alarm. Nikada pre se nije desilo da u nedelji-dve imamo veliku hospitalizaciju zbog velikog kašlja. To su dečje zarazne bolesti, jer se kontakt ostvaruje sa njima u tim njihovim prvim danima. Tada najčešće oboli dete, ali od ovih bolesti obolevaju i odrasle osobe. Kliničke slike kod njih su lakše, kod dece su uvek teže. Najteže imaju novorođančad i odojčad - objasnila je doktorka.

Od kašlja dolazi do preloma rebara

- Komplikacija može da bude prelom rebara, najčešće kod veće dece i kod odraslih. Trećina obolele dece mora da se hospitalizuje zato što ima apneje koje se javljaju u više od 68 odsto slučajeva i to dovodi do nedostatka kiseonika. Pertusis ima toksine koji su jako citotoksični i koji mogu da dovedu do upale pluća preko 20 odsto - rekla je dr Rsovac i dodala:

- Od tih mališana, nažalost, jedan u sto će imati smrtni ishod zato što pertusis toksin stvara povećan broj leukocita, odnosno limfocita i dovodi do limfo-staze koja na plućima dovodi do razvoja slike kolapsa i nemogućnosti da se normalno diše. Pri kašlju imate osećaj da nemate dovoljno vazduha i zaista nemate dovoljno kiseonika.

- To može da dovede do povećanog pritiska u plućnoj cirkulaciji, da ošteti srce, kompromituje kardiovaskularni sistem i dovede do šok stanja. To su najteži oblici. Pored upale pluća i preloma rebara koji se manje javljaju, često je komplikacija mokrenje koje ne može da se zadrži jer mišići popuštaju zbog intenzivnog kašlja - zaključila je.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading