VELIKI KAŠALJ
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Doktor Snežana Rsovac, pulmolog u Tiršovoj, ističe da je serija oboljenja odojčadi sa znacima velikog kašlja koju smo imali u avgustu 2023. godine bio alarm da će doći do povećanja broja obolelih u narednim mesecima.

- Nikad se nije dešavalo da baš u nedelju dana imamo dve hospitalizacije od velikog kašlja. To je bio prvi znak da će doći do povećanja broja i to se i desilo - kaže doktorka.

Kada je reč o kliničkim slikama velikog kašlja, doktorka ističe da odrasli ljudi bolest odboluju sa lakšim simptomima, dok je kod dece situacija drugačija.

"Od 100 obolele dece, jedno će imati smrtni ishod"

Kako kaže dr Rsovac, najteže kliničke slike imaju novorođenčad i odojčad, koja, iako krenu sa vakcinacijom, tek u šestom mesecu života postižu neku vrstu zaštite.

Komplikacija može da bude prelom rebara kod neke dece, češće kod veće dece i odraslih zbog toga što oni imaju jače mišiće. 

Komplikacije kod odojčadi i manje dece 

trećina od dece koja je obolela u tom uzrastu od velikog kašlja mora da se hospitalizuje, zato što ima apneje koje se javljaju u preko 68% i to dovodi do nedostatka kiseonika

takođe, ima komplikacija po tipu pneumonije, jer Bordetella pertussis ima toksine koji su jako citotoksični i koji mogu dovesti do upale pluća preko 90%.

od tih mališana, jedan u sto će imati, nažalost, smrtni ishod, zato što toksin Bordetella pertussis stvara povećan broj leukocita, odnosno limfocita, i dovodi do limfostaze koja, prvenstveno na plućima dovodi do razvoja slike jednog kolapsa alveola i nemogućnosti da se normalno diše. I vi imate osećaj da pri tom kašlju nemate dovoljno vazduha.

I pored toga što je prethodnih meseci od velikog kašlja umrlo pet beba, antivakseri nastavljaju da ubeđuju ljude da ne vakcinišu decu. Putem društvenih mreža, služeći potpuno paušalnim i netačnim zaključcima, šire dezinformacije da je vakcina uzrok povećane stope autizma.

- Ja sam čitala na društvenim mrežama njihove polemike i ono što oni kao svoje stavove iznose to je najčešće da su vakcine neproverene, da daju neželjene efekte, da uslovljavaju bolesti, da ne žele da izlože dete tom riziku. Ali, hajde da se samo vratimo četiri decenije unazad. Mi smo 1961. godine uveli vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, to je godina kada je postala obavezna u onoj staroj našoj državi, tada se nije mnogo polemisalo i nije bilo nikakvih sprega i kasnije - rekla je je doktorka i dodala:

- Međutim, ja ovo sada pričam, a oni će reći, "pa, doktorka pripada vakcinalnom lobiju", oni su antivakcinaši, ja sam vakcinisana. Ne, ja samo kažem da mi smo jako obazrivi, svaku neželjenu reakciju prijavljujemo, to se skuplja kao jedan kolektor informacija i analizira. Kada govorimo o vakcinama, njihov razvoj nije stao sa ovim sada postojećim. Recimo, za veliki kašalj radi se na novim genetskim nekim formama da se napravi dovoljno sigurna vakcina sa većim stepenom zaštite, odnosno dužim stepenom zaštite, jer sada prosečno trajanje zaštite od vakcine je negde između 6 i 12 godina - rekla je dr Risovac gostujući na TV Prva.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading