URADE OVO DECI, PA SE ČUDE ŠTO SU FRUSTRIRANI U ŠKOLI Učitelj Momčilo odbrusio roditeljima i mezimcima
Alo

Učitelj ističe da ne treba sukobljavati ljubav i vaspitanje.

“Danas se smatra da je ljubav osnovni vaspitni alat. To je vrlo diskutabilna tema. Zato što je ljubav u zoni emocija, a vaspitanje je u zoni razumnosti. Kada to kažem, ni na koji način ne želim reći da ljubav nije potrebna deci. Preko im je potrebna i suštinski je potrebna. Međutim, to nije ono što će obezbediti dobro vaspitanje”, istakao je on.

Smatra da bi se deca dobro vaspitala, potrebno je delovati na njihov razum.

“Potrebno je njihovo, ja to kažem, orazumljivanje. Mi svi smatramo da kada kažemo čovek, da je čovek misaono biće, da svi razmišljamo intelektom. A odavno je dokazano da velika većina misli, u stvari, potiče od emocija. I da je upotreba intelekta kod odraslih ljudi, a kod dece posebno, prilično ograničena. Znači, većina misli ima svoj izvor u emocijama. Tako da, ta strana zdravorazumska nekako sa vremenom sve manje dolazi do izražaja. I mi danas imamo decu koja pokušavaju sve da razreše na nivou emocija”, navodi Stepanović.

Objašnjava i zašto se tu javlja problem.

“Prvo, u školi ne može sve da funkcioniše na emocijama niti na zadovoljstvu. Škola je pre svega obaveza i podrazumeva određenu aktivnost koja obično nije toliko zanimljiva kao što su zanimljive ostale aktivnosti koje deca imaju na repertoaru. I onda se često događa da deca steknu neku vrstu odbojnosti prema školi, jer jednostavno nemaju dovoljno iskustava sa obavezama. To je jedan od osnovnih elemenata prezaštićivanja”, naglasio je Stepanović za RTS.

Roditelji umesto dece rade i domaće zadatke

Prezaštićenost kod dece, dodaje, pre svega se ogleda u nedostatku obaveza.

”Danas ima dosta dece umesto kojih sve radi neko drugi. Pa čak i domaće zadatke. Većina dece nema nijednu drugu obavezu osim škole“, dodaje Stepanović.

Ističe da su deci potrebne obaveze i pre škole kako bi kada dođu u školu znali da je to mesto gde se ide zato što je to potrebno, korisno, važno i dobro, a ne zato što je lepo.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading