HITNA
Foto: Alo/Foto: RINA

Lekari upozoravaju da su zbog prolećnih natprosečnih temperatura usred zime najugroženiji srčani bolesnici, ali i osobe koje imaju problema sa mentalnim zdravljem, kao i meteoropate.

- Tokom jutra na severu i istoku zemlje umereno oblačno. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije i jak zapadni. Najniža temperatura od minus jedan do devet, a najviša od 15 do 21. U Beogradu nakon umereno oblačnog jutra, tokom dana pretežno sunčano i natprosečno toplo. Vetar slab i umeren, zapadni. Najniža temperatura od šest do devet, najviša oko 18 stepeni. U Srbiji i narednih dana biće toplo vreme s dnevnom temperaturom iznad proseka za ovaj period godine - navode iz RHMZ i dodaju da se porast dnevnih temperatura očekuje do 10. februara.Dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, kaže za Kurir da ovakvo vreme utiče na organizam, raspoloženje i psihu čoveka.

- Kod hroničnih bolesnika zbog visokih temperatura dolazi do širenja krvnih sudova i oni to jako teško podnose. Ljudi će imati problema sa spavanjem, glavoboljom, a najbitnije je pridržavati se terapije. Ovaj period godine je najgori za zdravlje, boravak iz toplog u hladno, temperaturne oscilacije, imunitet nam oslabi, podložniji smo infekcijama i virusima. Tokom januara i februara obično bude i veći broj smrtnih slučajeva zbog svega zbog toga. Domovi zdravlja su puni.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović je za Kurir rekao da ipak većini respiratornih virusa pogoduje hladno i suvo vreme.

- Kada su vlažnost i temperature niske ovi virusi mogu duže da opstanu, to se odnosi na aerosoli, dok oni koji se prenose kapljičnim putem mogu i dalje da se šire, dovoljna je jedna kapljica koja može da preleti za deo sekunde. Vremenske prilike na svaku bolest utiču individualno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading