Pravoslavna crkva
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Rođen je 258. godine, u gradu Ankiri od oca neznabošca i majke hrišćanke. Njegova  majka Efrosinija prorekla je svome sinu mučeničku smrt i preminula je kada je Kliment imao samo dvanaest godina.

Svetac

Foto: Wikipedia

 

Čudesa svetog Klimenta su bezbrojna

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na današnji praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi "povređivao" rane Svetog Klimenta.

Takođe, iako danas nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela sveštenomučenika Klimenta.

Beseda na današnji dan govori o angelskom stanju svetitelja: 

- A, koji se udostoje dobiti onaj svet, više ne mogu umreti, jer su kao anđeli. Tako govori onaj koji zna i koji ga je video. Šta ima da sumnjamo više braćo?

Ovo svedočanstvo ukazuje na to da oni koji se udostoje onoga sveta i vaskrsenja više ne mogu umreti, već su besmrtni kao i Anđeli Božji.

Tropar (glas 4):

- Kao sveta loza i stablo stradanja, cvet svešteni i plod bogodani koji uvek cveta, darovao si se vernima: Zato kao sastradalnik mučenika i saprestolnik prvosveštenika, moli Hrista Boga da spase duše naše.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading