VELIKI KAŠALJ
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Povodom nekoliko smrtnih slučajeva kod male dece obolele od velikog kašlja, pedijatar Milićević kaže da su ovi mali pacijenti preminuli i zbog svog uzrasta jer je veliki kašalj opasan kada su u pitanju odojčad, odnosno deca do godinu dana života.

- Njihovi disajni putevi su mali i uski, a svaka infekcija dovodi do otoka disajnih puteva. Ta deca još uvek nemaju razvijen sopstveni imunitet i ako su imali pridruženo oboljenje, onda su to razlozi zbog kojih su ovi nažalost mali pacijenti tako rano završili svoj život - ukazao je on.

Na pitanje da li je razlog smrtnog ishoda četvoro mališana to što nisu primili vakcinu pedijatar Milićević je rekao da je to jedan od razloga i da se vakcina inače daje posle drugog meseca.

- Ne znam detalje, ali u svakom slučaju nisu primili vakcinu. Iz kog razloga to ćemo saznati verovatno, ali vakcina je jedina preventiva, jedina zaštita protiv velikog kašlja - rekao je pedijatar.

On je rekao da su na udaru komplikacija upravo mala deca, a deca školskog uzrasta i odrasli retko imaju komplikacije.

- Što je dete mlađe ono je ugroženije, što je starije manja je opasnost od smrtnog ishoda - kazao je on.

Na pitanje koliko virusa trenutno vlada, doktor je rekao da ih je jako mnogo i da su najzastupljeniji respiratorni.

- Problem je što oni deluju zajedno, a imunitet koji stvaramo retko je unakrsni. Ako neko preleži jedan virus, da može da ima imunitet i prema drugom. Upravo je obrnuto, samo imamo imunitet prema jednom, a kada naiđe drugi virus on ako se zakači na period oporavka, dodatno obori naš imunitet - navo je on.

Objasnio je da je teško odmah utvrditi da li je u pitanju veliki kašalj, jer ne počinje uvek intenzivno, zacenjivanjem kod dece.

 - Sve infekcije počinju slično, dete ima malu temperaturu, curi mu nosić, neće da jede. Ni roditelji ni lekari ne mogu da kažu odmah da je veliki kašalj. Takođe, imate pacijente sa astmom koji zbog ovog povećanog zagađenja kijaju, kašlju dugo - napomenuo je Milićević.

Na pitanje da li treba ponovo razmišljati o uvođenju zaštitnih maski u osnovnim školama, Milićević je rekao da treba razmišljati o tome.

- Svuda je veliki kašalj, u svetu, opasan. Ima dosta neprijavljenih, mnogo ljudi ne zna, pa ne ode kod lekara, ali je prenosilac - zaključio je pedijatar Milićević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading