Škola
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Temperatura, kašalj i malaksalost simptomi su virusne infekcije, koje su tokom zime učestalije. Početkom drugog polugodišta, boravak u kolektivu, sasvim očekivano, rezultirao je brzim prenosom zaraze.

Situacija je slična i u mitrovačkim vrtićima. Kako kažu, u proteklih nekoliko dana manje je dece i u vrtićima, a kao uzorok navode respiratorne infekcije i stomačne viruse, te apeluju na roditelje da bolesnu decu ne dovode u vrtić, kako bi smanjili mogućnost obolevanja većeg broja mališana.

Najprepoznatljiviji virusi tokom zime uglavnom su virusi gripa i respiratorni virusi. Oni imaju jasan vrhunac učestalosti tokom zimskih meseci, zbog čega se često nazivaju zimskim virusima. U mitrovačkom dispanzeru slika je slična svake zime - povećan broj pacijenata sa sličnim simptomima.

Što više tečnosti, vitamini, antipiretici i odmaranje - savet je pedijatara. Naravno, u slučaju nešto trajnije temperature i ozbiljnijih simptoma, obavezno je javiti se lekaru. Prevencija je pola zdravlja, te na jačanju imuniteta treba raditi tokom čitave godine, a ono što se u svakom slučaju ne preporučuje jeste uzimanje lekova na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading