MUZEJ ĆIRILICE
Foto: Alo/Foto: RINA

Prema rečima Siniše Spasojevića, rukovodioca projekta „Dom ćirilice” i inicijator bajinobaštanskih aktivnosti na zaštiti i negovanju ćirilice, već tokom 2024. godine pored objekta muzeja ćirilice mogao da bude izgrađen amfiteatar, tematski park s info-tablama i nabavljena potrebna oprema za sam muzej.

MUZEJ ĆIRILICE

Foto: RINA

 

- Izgradnja prvog srpskog muzeja ćirilice je početna faza u okviru planirane celine Doma ćirilice u Rači kod Bajine Bašte. Vizija projekta je da dom ćirilice bude nova kulturna institucija s namenom da čuva i neguje ćirilicu, predstavlja istorijat i vrednosti našeg pisma i da razvija kulturu i turizam u ovom delu Srbije - ističe Spasojević.

Plan je da se u muzeju ćirilice kroz dobro osmišljenu stalnu postavku predstavi istorijat, razvoj, izuzetna lepota i praktičnost srpskog pisma, kao i dometi i značaj Račanske prepisivačke škole, a da budući dom ćirilice koji će rasti oko muzeja da novi doprinos da ćirilice bude mnogo više oko nas.

- Želja nam je da od ovog doma ćirilice dođemo do toga da svaka srpska kuća, ma gde ona bila, bude istinski dom ćirilice, a samim tim i čuvar našeg identiteta, kulture i istorijskog pamćenja. S predstavnicima više nacionalnih naučnih, kulturnih i prosvetnih institucija dogovorili smo saradnju u izradi stalne postavke, pa će stručnjaci iz oblasti srpskog jezika uskoro biti gosti Bajine Bašte kako bi upoznali prostor postavke i dogovorili naredne korake - navodi Spasojević.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading