Manastir Mileševa
Foto: Alo/Foto: RINA

- Znamo to da je Sveti Sava odredio i dao blagoslov svom bratancu kralju Vladislavu da gradi Mileševu, a on je svemu tome prisustvao, a ono što je naslikano na zidovima su ipak bile zrele kompozicije i to je sigurno morao da učini neko ko je to sve zao, a to je zasigurno Sveti Sava - kazala je mati Paraskeva za agenciju RINA.

I upravo u ovom manastiru svetiteljeve mošti nalazile su se punih 360 godina. Sve do trenutka kada ih Turci odnose i spaljuju na Vračaru. Ali jedan deo svetiteljevih moštiju ipak je sačuvan i nakon premeštanja iz manastira u manastir, šaka Svetog Save ponovo se nalayi u Mileševi.

- Od 2007. godine nalazi se ovde u Mileševi, stim da je unazad proslednje tri godine kako je izložena ispred oltara - dodala je mati Paraskeva.

U ovom svetom mestu nalazi se i jedinstvena freska koja je živopisana za vreme svetiteljovog ovozemaljskog života.

- To je najverodostojni lik Svetog Save, jer je rečeno da oni koji su oslikavali freske u 13. veku su imali osećaj za portret i samim ti su slikajući, oslikali su ga onakav kakav je bio. Zbog toga mi kažemo da je to najverodostojni lik Svetog Save - rekla je monahinja.

Nedaleko od Mileševe, podno srednjevekovnog grada Mileševca u srcu okomite stene nalaze se isposnice u kojima je skromni kaluđer Sava nalazio svoj mir. Hodočasnici je obilaze uprkos teškom terenu, a u jednoj od njih nalazi se i čudotvoran izvor.

- Voda sa ovog izvora je u narodu poznata kao lekovita za slabovide ljude, ali isto tako postoji jedna zanimljiva legenda da se voda prikazuje pred ljudima koji nisu toliko grešni, a da se pred grešnicima povlači i da je ne možete naći - kazala je Dragana Varaklić iz TO Prijepolje.

I nema sumnje da i dan danas duh Svetog Save živi u svakom delu zemlje, ali ovde u prijepoljskom kraju posebno je očuvan. Od Savinih isposnica gde je pisao knjige, tihovao i molio se Bogu, preko sela Sedobro za koje kažu da mu je baš on dao ime jer mu se učinilo da je tamo sve dobro, do Savinog lakta u samom Prijepolju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading