SPERMA
Foto: Alo/Printscreen

Tik iznad inhalatora za decu, našla se ponuda za semenu tečnost. 

"Nevakcinisana sperma, 5 mililitara, 75 miliona spermatozoida. Daje 50 miliona netaknute DNK dece", stoji na pakovanju, nalik na tetrapak. 

Kako stoji u opisu oglasa, ovaj ekskluzivni proizvod stiže do svakog kraja Srbije iz Smedereva. 

SPERMA

Printscreen

 

Izgleda da je oglas, bez obzira na cenu, izazvao pravu pomamu i da je rasprodat, jer je samo nekoliko dana po postavljanju, već uklonjen. 

SPERMA

Printscreen

 

Prema mišljenju članova Udruženja potrošača "Efektiva", to je dokaz da za brzu prodaju nije presudna cena, već kvalitet. 

Sve je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama, pa su se neki smejali, drugi žalili što se i ovakve stvari sada prodaju, a treći pitali kako se oni nisu setili da prodaju ovaj proizvod za još manje para, direktno. 

Ipak, bilo je i onih koji su potpuno podržali ovakav vid trgovine. 

"Šta fali? Ja od vakcinisanih ne bi ni pljuvačku razmenila. Nije to antivax, za 10 godina će ovo postati stvarnost. Ako ne i ranije. Isto kao što postoji zlatna krvna grupa, čistokrvne životinje i slično, tako će i nevakcinisani biti na ceni, a ovi vaksovani škart", napisala je jedna Biljana. 

Ovu pojavu za Alo! je komentarisao dr Aleksandar Milošević, urolog, koji smatra da su takvi oglasi nedopustiva prevara. 

- To je prevara sigurno, ona ne može da izdrži napolju, jedino ako se zaledi, ali dok bi sve to stiglo... mislim, suvišno je bilo šta objašnjavati, ne može se takav reproduktivni materijal koristiti - izričit je lekar.

Prema njegovim rečima, moguće je proceduru vantelesne oplodnje, uz pomoć sperme donora obavljati, ali samo u legalnoj ustanovi, koja se bavi time.

- To je opasna prevara i nadam se da niko neće da nasedne na to - kaže on. 

Prema njegovim rečima, do lošeg kvaliteta reproduktivnog materijala, konkretno semene tečnosti kod muškaraca dolazi iz raznih razloga.

- To može biti urođeno, zbog nekih problema još u stomaku, može da bude stečeno bolešću, ili nezdravim načinom života, alkohola, cigareta, zagađenog vazduha i tako dalje - upozorio je lekar.  Posle kovida dva meseca nema beba 

Studija rađena 2022. godine pokazala je da antikovid vakcine kod oba pola ne utiču na plodnost, ali da infekcija korone i te kako smanjuje broj i kvalitet spermatozoida

Najmanje 60 dana nakon preležane infekcije kovida, virus šteti plodnosti kod svakog petog nevakcinisanog muškarca, dok vakcina protiv koronavirusa ne utiče na plodnost i začeće trudnoće, pokazala je studija stručnjaka sa Bostonskog univerziteta, a 20. januara objavio američki Nacionalni institut za zdravlje.

U istraživanju je učestvovalo više od 2.000 parova, žene i muškarci od 21 do 45 godina. Utvrđeno je da parovi vakcinisani bar jednom dozom nisu imali problema sa začećem bez obzira na to da li su posle vakcine dobili koronu ili ne, dok 18 odsto nevakcinisanih muškaraca i do 60 dana posle preležanog virusa nije moglo da začne potomstvo. Istraživači zaključuju da kovid privremeno smanjuje plodnost kod neimunizovanih muškaraca.

- Nalazi uveravaju da vakcinacija ne utiče na plodnost parova koji žele trudnoću - rekla je Dijana Bjanči, direktorka Nacionalnog instituta za zdravlje dece i ljudski razvoj.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading