Patrijarh Porfirije
Foto: Tanjug/Tanjug

Tom prilikom, Njegova Svetost čestitao je praznik Svetog Save, praznik onoga koji je jedamput za svagda proputio stazu kojom već osam vekova naš narod gazi, onoga koji je odredio krajnji cilj i domet puta kojim idemo, podsetivši da smo svi duhovna deca Svetog Save, našeg duhovnog oca i pastira:

– Sav okupan u Hristu, sav pogružen u Hristu, Sava je jedamput za svagda odredio pravoslavni put kao put našeg naroda, kao put koji vodi u život večni. Stoga već osam vekova svi pravoslavni Srbi, od najmanjeg uzrasta do najstarijih glava, od najobičnijeg jednostavnog čoveka do kraljevskih kruna, svi na današnji dan uznose molitve Svetom ocu Savi.

Patrijarh je pojasnio da je Sveti Sava ime i prezime našeg roda, da je i danas magnet koji nas okuplja oko svoga imena, te sa pravom postavio pitanje da li je to zbog toga što je bio veliki graditelj – jer zaista jeste bio zbog toga što je zidao svetinje, crkve, hramove velelepne u zemlji u kojoj je živeo njegov i naš narod, ili zbog toga što je gradio mostove i sa Istokom i sa Zapadom, što je uspostavljao odnose sa Rimom, ali i sa islamskim svetom; ili može biti zbog mnogo toga što je uspostavio zakonodavstvo u našem narodu; ili što je gradio škole, bolnice i puteve… – Da, sve su to obrisi njegovog lika – pojasnio je Prvojerarh naše Svete Crkve – ali suštinski razlog zašto se sabiramo oko Neprocenljivog bisera, oko Kamena temeljca istorije ljudskog roda, jeste zato što je sav bio sabran umom, srcem i telom oko Hrista i u Hristu. Slavimo ga zato što ga je Bog učinio svetim, jer je Bog blagodaću svojom zasijao kroz njega i u njemu – zaključio je Svetejši.

Njegova Svetost Patrijarh je istakao da je sve što je Sveti Sava radio i gradio imalo pečat večnosti, baš zbog toga što je bio čovek vere i čovek molitve. – Svetost je, braćo i sestre, u njegovo vreme, pored svega ostalog što je potrebno, bila najpotrebnija. Kako je bilo onda tako je i danas – istakao je Svetejši, a zatim zaključio da je svaki Savindan zapravo rengen na kome se vidi ko smo, šta smo i da li smo na putu Svetog Save, na putu Hristovom.

– Osnovna odlika svetosavlja jeste vera u Hrista, jer verom je Sveti Sava činio sve što je činio. Preispitajmo svoja srca, zavirimo u sebe, zapitajmo se kakva je naša vera… Sveti Sava je izmirio svoju braću, jer je znao da ako postoje sukobi među braćom onda nema mira ni za jednog, onda svako pojedinačno postaje lak plen za eventualne lovce na ljudske duše, postaje plen kojima se hrane drugi. To bi rekao sigurno Sveti Sava danas držeći smotru među nama: Braćo, izmirite se! Praštajte jedni drugima! Slušajte jedni druge! Imajte poverenja jedni u druge! – zaključio je Njegova Svetost, a zatim čestitao slavu, pozvavši sve okupljene da svakodnevno imaju Svetog Savu kao saputnika, podsetnik i molitvenika pred Bogom.

Sasluživali su preosvećena gospoda episkopi Stefan, Petar i Jovan; visokoprepodobni arhimandriti Nektarije i Danilo; prepodobni jeromonasi Siluan i Andronik; visokoprečasni, prečasni i časni sveštenici Dimitrije Kasapis, Boriša Šanjić, Zoran Devrnja, Dragan Karan, Srboljub Ubiparipović, Branislav Kedžić, Dragan Ašković, Nenad Jovanović, Dalibor Jovanović i Igor Pešikan; kao i prečasni i časni protođakoni i đakoni Dragan Radić, Mladen Kovačević, Vojislav Nikolić, Vladan Tatalović, Vladimir Antić, Nemanja Kalem, Veroljub Sando i Đorđe Petrović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading