ŠTA JE BOLEST "X" KOJE SE CELI SVET PLAŠI? Naučnici strahuju da bi mogla izazvati pandemiju veću od Kovida
Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je to ključno kako bi se izbegla katastrofa koja se desila tokom pandemije kovida-19, kada zdravstveni sistemi nisu bili u stanju da se nose sa brojem zaraženih i obolelih zbog čega su izgubljeni bilioni dolara.

BOLEST "X"

 SZO je usvojio naziv "X", a on se ne odnosi na konkretnu bolest, već na nepoznatu zarazu koja je sposobna da izazove pandemiju.

Bila je na spisku primarnih bolesti koje je SZO objavio u februaru 2018. godine.

PANDEMIJE

Pored, svima dobro poznatog virusa kovid 19, prethodnih godina su vladale i pandemije svijskog gripa, ebola i SARS-a.

Lekari strahuju da sledeća velika pandemija vreba iza ugla i da bi mogla biti ozbiljnija od one koju je izazvao korona virus koji je uzrokovao bolest kovid-19.

Iako trenutno bolest X ne postoji, istraživači, naučnici i stručnjaci se nadaju da će proaktivnim pristupom osmisliti akcioni plan za borbu protiv takvog virusa i pripremiti nacionalne zdravstvene sisteme za moguću pandemiju.

Na Svetskom ekonomskom forumu prošle nedelje, tokom panel diskusije „Priprema za bolest X" šef SZO dr Tedros Gebrejesus rekao je da je „potrebno uložiti dodatne napore da se zdravstveni sistemi pripreme za višestruke izazove koji su pred nama" u slučaju pojave mnogo smrtonosnije pandemije.

„Naravno, neki ljudi kažu da ovo može da izazove paniku", rekao je on.

„Bolje je predvideti nešto što se može dogoditi, jer se to mnogo puta dešavalo u našoj istoriji, i pripremiti se za to".

Pandemija kovida-19 je iznenadila veći deo sveta kako je BBC i pisao 2021. godine: „Ali, godinama su epidemiolozi i drugi stručnjaci upozoravali da treba da se spremamo za pandemiju".

Najveći broj, čak 75 odsto novonastalih bolesti su zoonoze.

Ali, kao i u slučaju kovida-19, smatra se da zoonoze postaju rizičnije zbog ljudskog ponašanja.

PRIPREMA ZA PANDEMIJU 

Na panel diskusiji na Svetskom ekonomskom forumu, dr Tedros je rekao da je SZO već počela da primenjuju mere za sledeću zarazu.

Među tim merama su osnivanje fonda za pandemiju i „centra za prenos tehnologije" u Južnoj Africi, koji omogućavaju lokalnu proizvodnju vakcina i pomoći će da se prevaziđe nejednaka dostupnost vakcina u zemljama sa visokim i niskim prihodima.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti je u izveštaju 2022. godine preporučio da se umesto razvoja novih sistema za pandemiju, ojačaju postojeći.

Preporučio je i da svi novi sistemi budu testirani pre izbijanja nove pandemije, prenosi BBC na srpskom.

U junu 2022. godine, SZO je objavila 10 predloga za jačanje kontinuiranog, sistematskog prikupljanja, analize i tumačenja podataka povezanih sa zdravljem.

„Efikasan sistem nadzora bolesti je od suštinskog značaja za brzo otkrivanje izbijanja bolesti pre nego što se prošire, ugroze živote i postanu teške za kontrolisanje", navedeno je u predlozima.

SZO priznaje i da epidemije ne potiču uvek iz identifikovanog izvora, već da „mogu biti uzrokovane patogenom za koji se trenutno ne zna da izaziva bolesti kod ljudi".

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Svetlana

24.01.2024 08:38

Po ovim vestima to je vec u vazduhu,nije dzabe Bil Gates najavio pandemiju goru od korone 2025,da li je moguce da ce se otrovati svet da bi farmaceutska industrija imala profit?