Marica Mihajlović
Foto: Alo/Društvene mreže

"Preuzeli smo nalaze obdukcije, smrt bebe je nastupila zbog nasilnog porođaja, Eleni je nagnječena i glava", otkrila je Marica za Telegraf.

Telegraf je imao uvid u obdukcioni nalaz u kome se navodi da je smrt devojčice nastupila u 4 časova i 38 minuta, opisuje se ceo tok događaja.

"Na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma", piše u zaključku sudskih obducenata tvrdi Telegraf.

Marica Mihajlović je otkrila i da njihova porodica treba da kontaktira advokata, te da neće stati dok se ne istera pravda i doktor M.M. bude kažnjen.

"Volela bih da se sve ovo reši što pre, treba i da kontaktiramo advokata, nećemo stati dok se doktor ne kazni", rekla je.

Podsetimo, nakon ispovesti Marice Mihajlović i Jelene Ivković, koje su hrabro podelile svoja iskustva o akušerskom nasilju, javnost u Srbiji sada sve više postavlja pitanja o stanju u porođajnim salama. Ovaj ozbiljan problem privukao je pažnju ne samo građana već i nadležnih institucija, a broj optužbi za neprimereno ponašanje medicinskog osoblja u porođajnim salama beleži zabrinjavajući porast.

Slučaj doktora iz Sremske Mitrovice, čije postupke je istraživala inspekcija Ministarstva zdravlja nalazi se u fokusu javnosti. O tome šta su otkrili i kakve su mere preduzete, kao i zašto Lekarska komora Srbije ostaje nema u vezi s ovim slučajem u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govorila je ovog jutra ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić.

- Izvršen je unutrašnji stručni nadzor, koji nije dao svoj zaključak. Naime, kolege koje su obavljale stručni nadzor tražile su da svi učesnici, uključujući i načelnika odeljenja, kao i svi prisutni tokom porođaja, daju izjave. Oni su dostavili izjave, ali inspekcija još uvek nije donela svoj zaključak. Danas su im postavljeni rokovi da dostave sve izjave, nakon čega će inspektorka Ministarstva zdravlja izneti svoje mišljenje. Ipak, u ovakvim situacijama uvek je preporučljivo sprovesti objektivan stručni nadzor.

- Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo preporučuje sprovođenje nadzora na osnovu spiska nadzornika koji radi u skladu sa zakonom komore. Biće odabrana tri nadzornika koji će imati dve nedelje vremena da sastave izveštaj. Sa druge strane, primetili smo da je doktor priveden i da će biti pokrenut postupak. Detalji same istrage nisu potpuno poznati, pa se ne bih izjašnjavala dok ne dobijem kompletnu informaciju. Antikorupcijski tim je intervenisao i smatrao da su potrebne dodatne analize, a trudiću se da se to završi tokom ove nedelje. Kada dobijem zvaničan izveštaj stručnog nadzora, tada ću imati sve informacije o tome da li je postupano u skladu sa pravilima ili ne. Postoje zaposleni koji su potvrdili sve što je izjavila porodilja. Komplikacije su uobičajene u porođaju, koji je prirodno medicinsko stanje. Nažalost, uvek postoji mogućnost komplikacija. Česi su zatvorili sva porodilišta koja imaju manje od 300 porođaja godišnje. Sremska Mitrovica ima veći broj porođaja, što ukazuje na iskusne stručnjake. Iako je najbolje sprečiti komplikacije, u slučaju da dođe do njih, osoba koja radi mora zadržati apsolutnu mirnoću i ne podleći panici. Šta se tačno dešavalo tamo, saznaćemo kada se spoljna stručna kontrola izjasni – rekla je Danica Grujičić.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading