Marica Mihajlović
Foto: Alo/Društvene mreže

Ova žena, koja se u tom trenutku tek porodila, kako piše "Republika" i za koju kaže da je ime poznato redakciji, ispričala je koje je sve strahote tih dana preživela Marica, ali i sve ostale žene u porodilištu.

- Taj dan su došle dve ženice koje je trebalo da se porode, Marica i još jedna. U našem porodilištu svaka ima svoju sobu i svaka od nas je odmarala, nismo se puno viđale na hodnicima. Ta druga se porodila pre Marice. Došla je u našu sobu i ispričala nam da se ona mučila 15 do 17 sati pre porođaja - počela je priču za "Republiku".

Kako dalje piše ovaj portal, oko pola 10 uveče ova neimenovana žena je zaspala, a onda ju je probudila galama.

- Čula sam viku i dreku i sramota me je šta sam sve tog dana čula. Jedan ginekolog, specijalista, da kaže ono pacijentkinji koja je u teškim mukovima i bolovima. Govorio joj je: "Napni se, pi*da ti materina!", a čulo se i "Guraj, kravo!" - tvrdi ova žena i dodaje da je bilo i uvreda na nacionalnoj i verskoj osnovi.

Ona je potvrdila i ono što je Marica Mihajlović ranije ispričala, da ju je doktor fizički zlostavljao tokom porođaja.

- Zube joj je stiskao, nije joj dao da galami, stiskao je za vilicu... Ona je u jednom trenutku zavapila: "Lišite me muka, spasite me!" - rekla je ona i dodala da se i žena koja se u isto vreme porađala veoma uplašila.

"Aparat je zapištao, sve smo izašle iz soba"

Da je u tom trenutku trebalo da se porodi, kaže, odmah bi potpisala papire da izađe na svoju odgovornost i ode u drugo porodilište.

- Jezivi krici njenih zapomaganja prelamali su se porodilištem. Sve su se žene probudile i bile su uplašene! Žene su povikale kako je nekoj bebi loše, svi su odmah našli na jednom mestu, sestre, babice, doktori... A onda je aparat zapištao, mislim da su tu oni reanimirali bebu - ispričala je ona.

Kako kaže, uplašila se u tom trenutku da nije njena beba u pitanju, jer je prevremeno rođena.

- Ustala sam, stala sam na vrata sobe i videla da su sve sestre stajale okolo kada su pokušavale da bebu vrate u život. Kada sam videla ženu, shvatila sam da je to ta Marica i da je njena beba u problemu - ispričala je ona.

Podsetimo, Marica Mihajlović je ceo slučaj o mučnom porođaju i smrti bebe iznela na svom Fejsbuk profilu, po čemu smo pisali u više navrata. Prvo je iznela detalje samog porođaja, a zatim je najavila i da će protiv bolnice i lekara podneti tužbu.

Povodom celog slučaja oglasila se i ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je rekla da je akušersko nasilje nedopustivo. Ona je dodala i da je naložila i spoljašnji stručni nadzor i da očekujem brzi odgovor inspekcije.

Zbog ovog slučaja u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici zaštitnik građana je pokrenuo postupak, a u svom saopštenju su naveli da je to učinjeno jer "informacije upućuju na to da je smrt novorođenčeta uzrokovana akušerskim nasiljem".

Opšta bolnica iz Sremske Mitrovice saopštila je da je za ceo slučaj saznala iz medija i sa društvenih mreža i da je odmah obavešteno Ministarstvo, kao da je pokrenut unutrašnji nadzor.

Podsetimo i to da je doktor M. M. kako smo saznali sam juče otišao do policije u ovom gradu, ali da bi tražio da mu se dodeli obezbeđenje, jer se, kako je rekao, "plaši za svoju bezbednost". U policiji su njegov zahtev odbili, odnosno procenili da nema potrebe da se stavlja pod takvu zaštitu na osnovu onoga što je prijavio.

Doktor M. M. (45), lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, koji je optužen za akušersko nasilje, naposletku je uhapšen po nalogu Višeg javnog tužilaštva zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ja

19.01.2024 22:27

Neidite vise u to porodiliste zatvorite ga