Sveti Jovan
Foto: Printscreen/YOUTUBE/TV Hram

Ovaj dan nosi sa sobom brojne običaje i tradicije koji se prenose s kolena na koleno.

Na dan Svetog Jovana, vernici se pridržavaju različitih običaja. Jedan od njih je taj da se upravo na ovaj dan bratimi i kumi. Takođe, postoji verovanja da u ruke ne treba uzimati nož, kao znak sećanja na stradanje Svetog Jovana.

Interesantan običaj vezan za Svetog Jovana jeste i tradicija "proricanja" sudbine pomoću jajeta. Naime, u ponoć između Bogojavljenja i Jovanjdana, jedno jaje se spušta u posudu s vodom.

Ako jaje potone, veruje se da je sudnji dan blizu.

Zabranjena crvena boja

Deci na ovaj dan treba izbegavati davanje namirnica crvene boje, poput jabuka ili soka, zbog simbolike koju crvena boja nosi - simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Tradicija domaćinovog dvorenja slave

Pored običaja vezanih direktno za Svetog Jovana, treba pomenuti i tradiciju domaćinovog dvorenja slave. Domaćin, obučen u svečano odelo, dočekuje goste i ceo dan ne seda dok sveća gori, iz poštovanja prema svetitelju kog tog dana slavi.

Ukoliko domaćin nije u mogućnosti da stoji ceo dan, običaj je da slavu dvori neko od mlađih muškaraca, uz njegovo odobrenje.

Sveti Jovan Krstitelj ostaje važan deo srpske tradicije, a običaji vezani za ovaj praznik prenose se sa kolena na koleno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading