"ZLATNI SAT" JE NAJVAŽNIJI TRENUTAK KOD INFARKTA!  Ovi virusi ostavljaju teške posledice na srce ako ne odležite do kraja
Foto: Shutterstock

Prema rečima prof. dr Predraga Mitrovića iz Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, veoma je važno informisati se pre svega o urođenim srčanim manama, a onda i proveriti status ovog organa s vremena na vreme.

Svaki virus može da ostavi trag na srcu

Prema rečima dr Mitrovića, svaki virus koji prođe kroz organizam, može ostaviti posledice na srce, ukoliko ga ne preležimo kako treba.

kardiolog

Printscreen

 

- Pokazano je da korona često izaziva upalu srčanog mišića, miokarditis i druge bolesti, ako ih ne preležimo, mogu da ostave posledice, čak i pokvareni zub. Kada se ne leči srčani mišić i kada dođe do njegove slabosti, on jednostavno ne može da se hrani krvlju kao ostali mišići. Da bismo zaštitili svoje srce, treba da vodimo računa o faktorima rizika. Treba biti upućen u svoje zdravlje, da vodimo pravilan način života, kao i da već u 30-im počnete da vodite računa o svom zdravlju - rekao je dr Mitrović. Na zdravlje utiču i vremenske prilike

Od 45. godine počinje "zamor materijala" i, prema njegovim rečima, dodatni problem predstavlja i to što ne utiče više samo stres i način života na zdravlje čoveka, već i vremenske prilike.

- Nije samo stres protiv našeg zdravlja, sada i priroda radi protiv nas - upozorio je dr Mitrović i objasnio:

- Od 45. godine počinje zamor materijala, naš metabolizam se usporava i on ne može da popravi neke stvari. Sada praktično imamo samo dva godišnja doba. Vreme u samo jednom danu oscilira za čak 12 stepeni razlike. To utiče i na krvne sudove koji se sužavaju i šire u odnosu na pritisak spoljne sredine.

Spoljni faktori i te kako utiču na osciliranje krvnog pritiska, a stručnjaci kažu da je najopasniji izlazak iz toplog u hladno i obrnuto, što može dovesti do grčenja krvnih sudova i kardiovaskularnih promena, tačnije, infarkta miokarda.

On je dodao da ovi faktori najviše utiču na hronične bolesnike i hipertoničare. 

- Sva ova dinamika se javlja kada je u pitanju temperatura, a još iza sebe imamo praznike i neadekvatnu ishranu, tako da sve to utiče na dinamiku krvnih sudova i na varijacije krvnog pritiska - upozorio je dr Mitrović. Prepoznajte simptome infarkta i pazite na "zlatni sat"

Stručnjaci tvrde da je, bez obzira na godine ili intenzitet bola, važno biti svestan rizika i potencijalne opasnosti, pa je važno javiti se lekaru na vreme od kada osetimo simptome infarkta kao što su bol u predelu grudnog koša, širenje bola kroz levu ruku, gubljenje daha... Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti u UKC Niš doc. dr Tomislav Kostić ranije je objasnio:

- Važno je javiti se lekaru unutar jednog sata od pojave simptoma, to je takozvani "zlatni sat", jer što je vreme kraće do trenutka otvaranja srčane arterije, to je i stradanje srčanog mišića manje. Bitno je naglasiti da i ne treba ni previše panike unositi, jer nije svaki bol u grudima infarkt, zato što nije ni svaki bol u grudima srčanog porekla. Postoji više uzroka bola koji su beznačajni. Dakle, bol koji traje duže od 30 minuta, bol koji ima jak intenzitet, koji se širi, kod pacijenata koji su rizična grupa, koji imaju genetsku predispoziciju, gojazni, pušači, oni bi trebalo da obrate posebnu pažnju i jave se na vreme - objasnio je dr Kostić.  Urođene srčane mane

Dr Mitrović je podsetio i da postoje urođene srčane mane, koje ne možemo da sprečimo jer ih dobijemo rođenjem, ali možemo da donosimo ispravne odluke kada je način života u pitanju ako hoćemo da se sačuvamo.

- Ako imate srčanu manu, vodite računa kako se hranimo, kako se odmaramo, kako živimo. Postoje faktori rizika na koje možemo da utičemo - pušenje, gojaznost, fizička aktivnost...Redovni pregledi srca mogu vam spasiti život. Iako se mi osećamo mlado, naš organizam stari, pa je važno da se već u 40-im godinama posvetimo redovnim pregledima srca - istakao je kardiolog i pojasnio: 

- Treba izbaciti pušenje, ne treba biti gojazan. Ako imaju šećernu bolest, treba da se leče... To su lekovi koji mogu da se piju 100 godina. Ako je povišen holesterol, ide dijeta, postoje i prirodni načini i medikamenti da se to sredi, ko neće da pije terapiju - objasnio je dr Mitrović.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading