DANAS JE KRSTOVDAN Osim strogog posta i molitve, večeras, tačno u ponoć pogledajte u nebo i pomislite želju
Foto: Shutterstock

Prema starom pravoslavnom običaju, zimski Krstovdan bi trebalo postiti takozvanim suhojedenjem - konzumiranjem samo suvog hleba i vode jednom u toku dana. 

Pravoslavlje nalaže i da ovaj dan posvetite smirenju i praštanju, i da bar dva puta u toku dana, ujutru i uveče, izgovorite molitvu časnom krstu:

Slava Gospod Krstu tvome časnome

- Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od Lica Njegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.
O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin.

Kakva su verovanja i običaji za Krstovdan?

Narodno verovanje govori će se da se u ponoć, pred Bogojavljenje, nebo otvoriti i Bog se javiti ljudima. Čeka se ponoć, a potom se uz molitvu izgovara želja.

Kako Krstovdan nije crveno slovo, kućni poslovi nisu zabranjeni, a od davnina se u narodu ukorenio običaj da se na ovaj dan opere sav prljav veš i očisti kuća, tim pre što slede tri praznika kada bi ovakve poslove trebalo preskočiti: Bogojavljenje, Jovanjdan i nedelja.

Na Krstovdan su naši stari nekada osveštavali bosiljak, koji se cele godine čuvao u domu kako bi čuvao ukućane od negativne energije.

Po starom verovanju vetar koji duva na Krstovdan, biće onaj koji će najčešće duvati tokom čitave godine. Ako je na Krstovdan oblačno, narodno verovanje kaže da nam se vraća sneg, a ako vreme bude vedro, biće hladnih dana, ali bez snežnih padavina. 

Na Bogoljavljenje bi takođe trebalo da se posti, a jede ono što je ostalo od Krstovdana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading