danica grujičić
Foto: Alo/Foto: Marko Metlaš/Alo!

- Moramo napraviti razliku između onih ljudi koji drže zdravstveni sistem na svojim plećima, i između onih koji su tu, ali je njihov radni učinak daleko, daleko manji nego ovih drugih - objasnila je jutros ministarka Grujičić.

"Ako ste završili školu, a ništa ne privređujete, privatnik vas ne bi držao"

Ističe da podržava ideju platnih razreda, kao i da je veoma važno da svaki radnik privređuje dovoljno.

- Školovanje mora da se plati, na neki način. Ali, izvinite, ako ste vi završili školu, a vi meni ništa ne privređujete, pa nijedan privatnik vas ne bi držao, je li tako?! Znači, mi moramo u državnom sektoru da se ponašamo kao i privatnici. Moramo da vodimo računa o tome koliko ko i šta radi - istakla je ministarka Grujičić.

Pixabay

 

Navodi da se zaista moraju razlikovati oni koji drže zdravstveni sistem, koji su u stanju da urade svaku operaciju, od onih koji su u stanju da urade elementarne operacije, kada je hirurgija u pitanju. Ističe i da je ključ primarna zdravstvena zaštita.

- Definitivno moramo ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu. Kada budete imali lekara opšte prakse koji je u stanju da zna, da uradi EKG, da uradi ultrazvuk, da uradi rendgen, da napravi analize krvi, danas iz jedne kapi krvi možete uraditi 20 analiza, malo li je?! Sa takvom organizacijom, vi možete lekara opšte prakse da pošaljete 70 km daleko od prve bolnice. Ali ne možete ga poslati sa meračem pritiska i stetoskopom u 21. veku- kaže ministarka i zaključuje:

- Verujte mi da ako se organizuje dobra primarna zdravstvena zaštita, za 20-30 godina to će sve biti privatni lekari - kaže ministarka Grujičić.

Moramo napraviti i razliku između sestara i gde one rade, napominje ministarka zdravlja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading