VIRUSI KOSE SVE GENERACIJE Iznenadni kašalj, visoka temperatura, malaksalost! Evo šta vam sve može pomoći
Foto: Shutterstock

Prema najnovijim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu zaključno sa nedeljom ima 565 prijavljenih obolelih od velikog kašlja, s druge strane lekari takođe podsećaju i na virusne infekcije, te da se ne radi samo o velikom kašlju.

"Kombinovani virusi se javljaju", objašnjava za Telegraf prof.dr Milorad Jerkan, direktor DZ Niš, i ističe da jedna grupa virusa ima simptome kijavice kašlja, stezanja u grudima sa spazmom.

- Javlja se i temperatura do 39, bolovi u svim zglobovima i malaksalost. Druga vrsta simptoma je dijareja i teperatura nešto preko 37, takođe sa bolovima u zglobovima, sve traje negde do pet dana. Savet je da ne treba odlaziti u kolektiv ako je neko bolestan, javiti se lekaru, ne lečiti se na svoju ruku i mirovati onako kako lekar preporučuje. Mnogi greše pa bolesni odlaze u kolektiv, a znamo da se virusi brzo šire sada kada je hladno vreme i kada svi borave u zatvorenom. Treba jačati imunitet, što više voća i povrća, uzimati dovoljno tečnosti, čajeve, vetriti prostorije, i naravno san je važan. Oni koji imaju pridružene bolesti treba posebno da se čuvaju da se ne razbole, kaže profesor Jerkan.

Kod hronilnih bolesnika kašalj može trajati duže

Kako je objasnio nedavno za Telegraf, direktor Klinike za pulmologju KCS dr Mihailo Stjepanović trenutno haraju virusi haraju i da je upravo to uzrok što se ljudi sada masovno žale na kašalj, takođe dodaje da kod osoba koje imaju neku pridruženu bolest kašalj može trajati malo duže.

-Virusi haraju i javlja se kašalj koji u zavisnosti od težine kliničke slike ima dužinu trajanja. Kada se jave simptomi obavezno je javiti se lekaru koji će dati pravu terapiju. Ne treba odmah pomisliti da je u pitanju veliki kašalj i nagađati nego se javiti lekaru. Osobe koje imaju komorbiditete kod njih kašalj traje duže i to je izraženo kod astmatičara, srčanih bolesnika, osoba sa malignitetom, objasnio je dr Stjepanović.

Bez produžetka raspusta

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je juče da nema razloga da se, zbog epidemiološke situacije, produži zimski raspust za đake i napomenula da su učenici u Vojvodini jutros već krenuli u školu. Grujičić je pojasnila da su ispitivanja pokazala da je najveća zastupljenost respiratornih infekcija kod dece starosti do četiri godine.

"To je uzrast dece koja pohađaju vrtiće, a ne škole, tako da su rezultati takvi da nema razloga da se produži raspust", rekla je Grujičić.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading