EVO KAKO TAČNO DA RAZLIKUJETE TRI VIRUSA KOJI TRENUTNO VLADAJU SRBIJOM Razlikuju se po nekoliko simptoma i vremenu inkubacije!
Foto: Shutterstock

U sezoni godine smo kada „caruju“ virusi i to je u neku ruku uobičajeno, međutim, neobično je što već oko decenije traje otpor prema vakcinisanju, što je situaciju sa bolestima, posebno među decom, drastično pogoršalo! Tridemija, odnosno miks tri virusa, poslednjih nedelja hara Srbijom i puni ambulante i domove zdravlja.

- Tridemija je kada se paralelno, u isto vreme, ljudi koji imaju kliničku sliku koju čine povišena temperatura, kašalj, kijanje, slabost, malaksalost, osećaju kao da imaju grip. Uzročno gledano, to stanje izazivaju kovid, grip ili RSV (respiratorni sinacijalni virus). U pitanju je stanje respiratornih bolesti koje imaju gotovo istu kliničku sliku, ali ga izazivaju tri različita virusa - objasnio je epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

VIRUSI

Alo

 

Pošto je reč o različitim virusnim infekcijama, neophodno je, pogotovo kada je RSV u pitanju, uočiti simptome težeg oblika bolesti.

Različiti simptomi

- Kod RSV se simptomi pojavljuju postepeno. Bolest pre svega ugrožava decu i starije od 65 godina, ali sasvim mala deca, u prvoj godini života, nemaju mnoge od ovih simptoma, već nešto drugo što može životno da ih ugrozi. Na prvom mestu to je iritabilnost ili razdraženost, zatim smanjena aktivnost, a bebe mogu da imaju teškoće sa disanjem. To su tri simptoma koji se očituju kod najmlađih i oni su najopasniji, zbog čega treba odmah reagovati - kaže dr Bohucki.

Kada je u pitanju grip, javljaju se povišena temperatura, groznica, kašalj, upala grla, zapušen je nos, osećamo bolove u mišićima i zglobovima, kao i slabost i malaksalost.

Korona, koja je treća sa sličnim simptomima ovih dana, daje sledeće simptome: temperaturu, kašalj, kratak dah, slabost, glavobolju, gubitak ukusa i mirisa, mučninu i druge, u zavisnosti od soja virusa.

Obavezno kod lekara!

Bez obzira na to šta ga je izazvalo, ne treba dugo čekati na odlazak kod lekara kada počnete da kašljete.

- Kašalj je jedan od tri najčešća razloga javljanja lekaru. Međutim, nije najvažnije po svaku cenu zaustaviti kašalj, koliko god da je neprijatan, već pronaći uzrok zbog kog se organizam na takav način brani. Najčešće su u pitanju infekcije, ali razlog mogu da budu i reakcija na strane, opasne čestice, iritacija sluznice ili njena mehanička oštećenja, kao i gastroenterološki problemi (GERB) - objašnjava dr Vesna Radulović, specijalista pneumofiziologije.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading