EVROPA ODVAJANJE
Foto: Alo/Printscreen

Prema rezultatima istraživanja mladi u Srbiji se odvajaju od roditelja tek nakon 30. godine, što je najveći broj u Evropi. Osim Srba, uz roditelje do tih godina ostaju i Crnogorci, Hrvati, Italijani, Portugalci i Slovaci. 

Svi ostali se odvajaju ranije. Posle nas, između 27. i 30. godine se odvajaju Poljaci, Mađari, Rumuni,  Bugari, Grci i Španci. 

Između 24. i 27. godine roditeljski dom napuste Litvanci i Letonci, Česi, Austrijanci, Holanđani, Belgijanci, Francuzi i Britanci.

Najmlađi se od mame i tate odvoje Nemci, Šveđani, Finci i Estonci, što ide u prilog i njihovom načinu vaspitavanja dece, koji se svodi na to da se deci od najmanjih nogu daje što više slobode, od odlučivanja, preko prepuštanja kućnih obaveza, pa sve do izbora zanimanja i odvajanja od kuće. 

Prema rečima psihoterapeutkinje Verene Kast, procesi odvajanja su, između ostalog, komplikovani i zato što se mi ne odvajamo samo da bismo od roditelja otišli, nego i da bismo ponovo uspostavili kontakt, sada manje kao njihova deca, a više kao odrasli ljudi.

"Mi se ovde unutrašnje psihološki odvajamo i od kompleksa roditelja. Naši roditeljski kompleksi, kompleks oca i majke, koji nastaju u zajedničkom životu sa roditeljima. Otac i majka sa svojim željama, zahtevima, pogledima itd. uvek dolaze u sukob i sa dečjim Ja. Tamo gde se uvek sukobljavamo, gde uvek nastaju konflikti, što se može veoma precizno otkriti ako se pozabavimo situacijama koje su bile bolne i koje su otežavale veze", objasnila je. 

Veza roditelja i dece je veza u kojoj stalno dolazi do odvajanja iako uvek na nov način, kaže ona.  

"Ovaj proces možemo sebi predstaviti kao da ljuštimo luk: stalno odvajamo novi sloj – i mislimo sada smo ga odvojili i onda primetimo da se pred nama nalaze nove faze odvajanja i da se one moraju ozbiljno shvatiti. Mi ne smemo da smetnemo s uma da su i sami roditelji u procesu odvajanja od svojih roditelja. I oni sami su sa velikom verovatnoćom određeni sličnim načinom razdvajanja kao i njihova deca koja se upravo odvajaju", objasnila je Kastova. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading