Januar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da se samohrani roditelji muče sa alimentacijama nije ni novost ni tajna, ali neke situacije su ipak komplikovanije od drugih. Iako je većini normalnih ljudi neverovatno da roditelj neće da da novac potreban za izdržavanje sopstvenog deteta, to se ipak dešava.  

U ovakvoj situaciji našla se jedna majka iz Srbije, koja je rešenje svog problema potražila na društvenoj mreži "Redit". 

"Bivši muž živi u Švajcarskoj od 2015. godine. Bio je oženjen i ima vizu koju stranci dobijaju posle par godina. Prijavljen je kao kuvar u restoranu. U Srbiji je bio oženjen sa mnom, razveli smo se u Beogradu. Ćerka nam je rođena u Srbiji. Da li ćerka ima pravo na alimentaciju od njenog tate koji radi i prijavljen je u firmi u Cirihu?", pitala je ona.

Ubrzo su usledili odgovori, a žena se, čekajući pravi, požalila da čak ni neki advokati koje je konsultovala nisu umeli da joj daju precizan odgovor. 

Tada je ona objasnila šta se sve dešavalo između njih.

"Kada smo se razveli 2008. godine u Beogradu, radio je tada neprijavljeno i pred sudom bio nezaposleno lice. Sud nezaposlenim licima odredi alimentaciju 10.000 din. U Švajcarsku u Cirih je otišao 2014. i zaposlio 2015.godine. U početku, par godina nam je davao samo 100 evra. A onda je dečiji dodatak drzave Svajcarske iskoristio kao alimentaciju, to je trajalo 3 godine. posle je povecao alimentaciju na do 200 eura. Inace za ćerku nije odvajao ni franak preko. Ćerka je retko odlazila kod njega jer njegova supruga nije mogla da podnese da je ona kod njih. Takođe nigde nisu putovali bivsi muz i ćerka za svo to vreme otkada živi tamo. Prošle godine se razveo. I povećao je alimentaciju na 264 eura. Da bi joj danas rekao da bi da joj smanji alimentaciju ako ona želi da ide kod njega na 5 dana u periodu kada je tamo toplo. A ćerka mi je prekjuce rekla da ne može više da ide kod tate jer joj on daje da jede samo rezance iz kesice kineske. Tako da do sada nisam nikad pitala za regulisanje alimentacije otkada je on zaposlen u Cirihu. Jer je postojala mogucnost da je više uopšte ne viđa, a ona je mnogo želela da ga viđa koliko je to bilo moguće", opisala je ona celu situaciju. 

Jedan od najkorisnijih saveta pružio joj je korisnik koji ju je uputio na sajt Ministarstva  finansija, na kom je tačno objašnjeno šta roditelji treba da urade u sličnoj situaciji.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading