anestezija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Alo/printscreen

Od kako je prošlog leta javnost saznala da je niško porodilište prvo u Srbiji uvelo upotrebu medicinskog gasa koji porodiljama ublažava strah i bol i olakšava porođaj, počeli su da ga upotrebljavaju i u drugim ustanovama, ali i u privatnim stomatološkim ordinacijama.

„Moji pacijenti se više ne plaše zubara. Čim dođu dobiju malo smejavca i sredimo zubiće uz šale i bez panike“, napisala je jedna doktorka.

Kako je ispričala stomatolog specijalista oralne hirurgije Dubravka Jovanović, ovo je jedna od najefikasnijih metoda sedacije koji pruža pacijentima mogućnost da prevaziđu anksioznost i dobiju neophodnu stomatološku negu.

- U pitanju je tehnika za opuštanje pacijenata tokom stomatoloških zahvata. Gas smejavac je mešavina azota i kiseonika i omogućava pacijentima da ostanu svesni tokom procedure, ali istovremeno i da se osećaju opušteno i manje osetljivo na bol - objašnjava Jovanovićeva.

Posebno je, kaže, pogodna za situacije kada se brusi više zuba tokom jedne posete, ili za druge dugotrajne intervencije.

Kako dodaje, ovoj metodi se pribegava i zbog toga što obezbeđuje brzi oporavak, odnosno gas se brzo eliminiše iz organizma.

Ona tvrdi da stomatolozi lako mogu da prilagode dozu prema potrebama pacijenta.

Da li je ova procedura bezbedna, pitali smo dr Radmila Jankovića, anesteziologa i profesora Medicinskog fakulteta u Nišu.

- Nijedan lek nije u potpunosti bezbedan i za njega postoje indikacije kada sme, a kada ne sme da se daje. Isto važi i kada je u pitanju ova supstanca, tako da jeste bezbedan dok se upotrebljava po uputstvu i u skladu s opštim stanjem pacijenta. Ne bi smeli da ga primenjuju bez provere zdravstvenog statusa i nekih osnovnih analiza - objasnio je anesteziolog.

anestezija

Foto: Shutterstock/Alo/printscreen

 

Kako dodaje, pretpostavlja da stomatolozi koji ga koriste moraju da imaju sertifikat za neku vrstu obuke za rad na aparatu koji reguliše protok gasa.

- Aparati  su sami po sebi bezbedni, to je moderna tehnologija, ne može da dođe do nekog gušenja, nedostatka kiseonika, pogrešne koncentracije gasova, ali važno je i da lekar bude pouzdan - dodao je Janković.

Stoga je opšti savet za pacijente kojima lekar preporuči ovu vrstu sedacije važno da prvo provere da li ima sertifikat za rukovanje ovim aparatom, ali i da li je za njihovo zdravlje bezbedno da ga koriste.

Prilagođava se svakom pacijentu posebno

Ovaj inhalacioni anestetik je gas bez boje i mirisa, slatkastog ukusa. Nakon nekoliko udaha kroz nosnu masku izaziva dobro raspoloženje i smanjuje osećaj za bol. Iz pluća putuje do mozga i izaziva opuštenost uz očuvanu funkciju disanja, gutanja, a u toku intervencije pacijent je potpuno svestan i može da komunicira sa stomatologom. Stomatolog će pomešati azotni oksidul s kiseonikom do nivoa koji zadovoljava lične potrebe pacijenta, tj. dok se ne izazove osećaj ugodnosti i sigurnosti tokom tretmana.

Skraćuje porođaj za dva sata

Gas smejavac inače se udiše preko maske. Daje se pre početka intervencije, ili kada započnu bolovi, jer deluje brzo, gotovo trenutno, a po prestanku udisanja resorbuje se iz organizma za manje od jednog minuta.

anestezija

Foto: Shutterstock/Alo/printscreen

 

- Izaziva blagu sedaciju, vrlo bitno da deluje anksiolitički, znači smanjuje strah. Strah sam po sebi pravi bol, znači deluje i analgetički i neke studije su pokazale da se porođaj uz korišćenje tog gasa skraćuje za dva sata - objašnjava docent dr Dejan Mitić, direktor Ginekološko-akušerske klinike UKC Niš.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading