DANAS SLAVIMO 14.000 SVETIH MLADENACA: Praznik nastao usled STRAŠNOG DOGAĐAJA, a evo šta treba da izgovorite za mir i blagostanje
Foto: Screenshot YouTube

Današnji dan se slavu u znak sećanja na masovni pokolj muške dece koji je naredio izraelski kralj Irod Veliki.

U jevanđelju po Mateji opisan je ovaj događaj. Prema predanju kralj Irod je naredio pokolj muške dece kako bi sačuvao svoj presto od novog kralja koji se rodio, Isusa.

Kralj je bio ljut nakon što je shvatio da se mudraci nisu vratili iz Vitlejema da mu saopšte vest o Isusovom rođenju, novom caru Izraela. Usled gneva koji ga je obuzeo, Irod je naredio da se pobiju sva deca.

Vojnici su učinili veliki masakar nad nevinom decom. O ovom tužnom dogođaju Matija je napisao da se jauk majki čuo sve do nebesa:

- Glas u Rami ču se, plač i ridanje i naricanje mnogo, Rahila oplakuje decu svoju, i neće da se utješi, jer ih nema.

Kralj je bio toliko pohlepan za vlašću da je počeo da gubi razum. Najpre je od Zaharaije tražio njegovog sina Jovana misleći da je on novi kralj. Kako on nije predao svoga sina, kralj je naredio da dečaka ubiju. Tako se pokolj nastavio dok Irod nije ubio svu decu. Zatim je počeo da ubija i članove svoje porodice. Najpre je naredio da se ubije njegov brat, potom sestra, čak je Irod ubio i svoja tri sina, dok ga nije stigla božja kazna.

Vera i običaji

Vernici smatraju da se ovaj događaj obeležava u znak onih koji su nepravdno postradali ili doživeli neko zlo zbog vere. Veruje se da današnji dan treba provesti u molitvi i obratiti se bogu da sačuva sve one koji proživljavaju stradanje.

Molitva

- Stradanjima Svetih, koji su postradali za Tebe, umoljen budi Gospode, i sve naše bolesti isceli, molimo Ti se, Čovekoljupče - glase reči molitve koju bi trebalo da izgovorite na današnji dan kakao nalažu običaji našeg naroda.

 

Tropar (glas 1):

- Stradanjima Svetih, koji su postradali za Tebe, umoljen budi Gospode, i sve naše bolesti isceli, molimo Ti se, Čovekoljupče.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading