Fadila Mujić
Foto: Alo/Printscreen

Fadila Mujić ranije je hladnokrvno i detaljno opisala kako je pripreman krvavi Božić u srpskom selu i kako su ubijani nevini srpski civili, čemu je, po sopstvenom priznanju, lično svedočila, pa i u tome učestvovala.

Na javno sjedočenje Srebreničanke Fadile Mujić o zločinima takozvane Armije RBiH nad Srbima u Kravici kod Srebrenice 7. januara 1993. godine, koje je šokiralo javnost, nisu mogli da „zažmure” ni nosioci najviših pravosudnih institucija u BiH.

Tužilaštvo BiH, kako je ranije zvanično potvrđeno, već je izdalo naredbu Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da počne da prikuplja dokaze o svedočenju Mujićeve o zverskim zločinima, koje su, pod komandom Nasera Orića, na pravoslavni Božić 1993. počinili pripadnici 28. divizije takozvane Armije RBiH, a za koje još niko nije odgovarao.

U intervjuu za federalne medije, koji se pojavio na društvenim mrežama i video-kanalima, Mujićeva je hladnokrvno i bez imalo zadrške detaljno opisala kako je pripreman krvavi Božić u Kravicama i kako su ubijani i pljačkani nenaoružani i nevini srpski civili, čemu je, po sopstvenom priznanju, lično svjedočila, pa i u tome učestvovala.

Srpsko selo Kravica za nas je, kako je to ona kazala, „bilo Amerika, obećana zemlja”.

Bez imalo griže savesti i osjećanja krivice, Mujićeva je opisala i upad u srpsku kuću, i to u vreme božićnog porodičnog doručka.

- Ulazimo u jednu kuću. Četnici sede, slave, krmetine kamara na stolu. Ko te pita što je krmetina, nisi je nikad jeo, ali ješćeš, sve ćeš jesti samo da preživiš... - ispričala je Mujićeva i dodala kako joj je domaćin ponudio da se i ona posluži i kako joj je „dao sarmu” da ponese svojoj deci.

Nakon objavljenog šokantnog intervjua s Mujićevom, koja je članica Udruženja „Majke Srebrenice”, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić pozvao je Tužilaštvo BiH da „pregleda kompletan snimak” njenog svedočenja, koje potvrđuje da je reč o „klasičnom širokom i sistematičnom napadu”, koji predstavlja zločin protiv čovečnosti.

 

 

Može, kaže on, da Mujićevu pozove kao svedoka, a može i kao optuženu, jer je u svom javnom svedočenju eksplicitno navela da je i ona želela da učestvuje u napadu na Kravicu.

- Ako Tužilaštvo BiH ostane gluvo i nijemo na ovo svedočenje, koje je javno objavljeno, onda se, zaista, nema više o čemu pričati - rekao je Kojić izražavajući rezervu prema iskrenim namerama Tužilaštva BiH u ovom slučaju, jer je „mnogo i drugih svedočenja i dokaza”, ali i pored toga „nema pravde za srpske žrtve”, nema „procesuiranja zločina nad Srbima”, pogotovo „onih koji su počinjeni na području Podrinja”.

U zločinačkom pohodu na Kravicu, u kojem je učestvovalo oko 1.000 do zuba naoružanih pripadnika takozvane Armije RBiH, ubijeno je 49 Srba, uglavnom civila, a ranjeno njih 80.

Četiri osobe su odvedene u logor, od kojih su dve ubijene. Najmlađa žrtva Vladimir Gajić imao je samo četiri godine, a najstarija Mara Božić 84.

Koju godinu manje imali su Vladimir Stojanović i Risto Popović. Prema podacima kojima raspolaže i Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, Orićevi bojovnici ostavili su pustoš u Kravici.

Opljačkali su, a potom i zapalili, bezmalo 700 srpskih kuća, što je Mujićeva, prema zapažanju Branimira Kojića, predsednika pomenute organizacije, prećutala u svom svedočenju.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading