Relja Savin
Foto: Alo/Budi Human

Relja je blizanac iz prve kontrolisane trudnoće završene prevremeno carskim rezom u 36GN.

Po rođenju su uočene konvulzije nakon čega je preveden na odeljenje neonatologije UDK Tiršova gde je lečen narednih 8 dana. Sa 7 meseci u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju ustanovljena je dijagnoza mešovitih specifičnih poremećaja razvoja (F83 Disordines evolutionis specifici mixti).

MR nalaz rađen kada je Relja imao 13. meseci ukazuje na hipoksično ishemičnu leukoencefalopatiju, najverovatnije perinatalnog uzorka u smislu prematurnih rizičnih faktora. Sa 20. meseci ustanovljena je dijagnoze cerebralne paralize (G80.1 Paralysis cerebralis spastica diaplegica).

Relja delimično izvršava naloge, izgovara manje od 10 reči sa značenjem. Reaguje osmehom na poziv imenom. Dolazi u četvoronožni položaj i puzi ali nedovoljno koordinisano. Sedeći položaj održava na kratko.

Kako bi Relja prohodao potrebno je obaviti operaciju selektivne rizotomije (SDR) u Americi.

S obzirom da navedena operacija iziskuje značajna finansijska sredstva porodica se obraća svim ljudima dobre volje da pomognu svojim donacijama kako bi Relja nastavio sa lečenjem i prohodao.

Sredstva su potrebna za operaciju rizotomije, logopedske i defektološke tretmane, specijalističke preglede, laboratorijske analize, ortopedska pomagala, fizikalne terapije, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Da Relja prohoda! Budimo humani!

Pomozimo Relji!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading