Starica
Foto: Alo/Profimedia

Narušeni odnosi sasnajama, a neretko i s vlastitom decom, dovode do toga da se roditeljima bračnih partnera, bakama i dedama, zabranjuje da viđaju unuke.

Da takvi slučajevi nisu retki, pokazuju iskustva hrvatskog Udruženja i za ravnopravno roditeljstvo koja sprovodi projekt ‘Baku i deda svako dete treba’. U komentarima na tekst o pismu bake kojoj snaja brani da viđa unuke, brojne bake otkrile su da prolaze kroz istu muku.

Potresno pismo bake i dede čija snaja ne dopušta da viđaju unuke, ćerke njihovog pokojnog sina, zbog čega su prisiljeni da skidaju fotografije s interneta i na taj način prate njihovo odrastanje, potaklo je i druge penzionere da podele svoja iskustva.

‘Draga bako, ja te razumem u potpunosti…’

- S unukama i dalje ne kontaktiramo. Mobilnim skidamo slike s interneta, uramljujem ih i tako pratimo njihovo odrastanje. Živimo u nadi da će jednog dana doći nama. Na Sve svete donele su cveće i sveće na tatin grob, dolaze u tajnosti, da ih niko ne vidi… Živimo u malom mestu, a koliko slučajeva i pored živih očeva da unuci ne smeju svojim bakama i dedama pa čak brane i muževima da posećuju roditelje, napisala je, između ostalog, nesrećna baka.

Da njihov slučaj nije jedini, potvrđuju i iskustva drugih deda i baba.

– Draga bako, ja te razumem u potpunosti, jer sam i sama to proživela da sam morala sudskim putem tražiti da viđam unuka, ali još se tešim da ima dragog Boga i da svakome podeli po zasluzi, kad-tad, napisala je baka Biserka.

Da je ista stvar i kod nje, ispričala je i Marina koja kaže da prihvata tu odluku, jer su roditelji tako odlučili pa svako živi svoj život i niko nikog ne ugnjetava. Da nije sama, baki je poručila i gospođa Ivanka.

- Odgajile smo sinove, bolje da nismo. Jedna žena okrene sina protiv majke tako da ni bratu ni ocu na sahranu ne dođe. Unuku dovede u drugo selo, ne da mi da je vidim, ali postoji način i ja je vidim putem interneta. Moja istina s kojom živim. Volim ih svim srcem, ali to nije moj sin kog sam odgajila. Svu sreću sveta im želim, ali snajini roditelji su velika karika u svemu tome. Ipak, Bog je velik i sve moje suze on broji, napisala je Ivanka.

Gospođa Klementina navodi da ni ona ne viđa unuke, ali da joj ne pada na pamet da se bori za njih sudskim putem. Svaki roditelj je, smatra, odgovoran za svoju decu i neka im da da viđaju kog žele.

Baka Vjera unuke ima na drugom kontinentu, a zbog loših odnosa sa snajom više ih ne viđa.

– Moja je sudbina još gora, moji su na drugom kontinentu i nemam nikakva prava na unučad, a šest godina sam putovala svake godine da budem s njima. Sada ih rođena majka truje protiv mene, kome da se ja obratim? Moja je priča jako tužna i borim se sada da spasem sina koji je bolestan, jako tužno i teško, napisala je Vjera.

Baka Olgica kaže da su videli kako majka stvara pritisak na unuke pa ne žele da otežavaju situaciju. Smatra da će deca sama uvideti istinu kada malo odrastu.

Vesni pak vlastita ćerka ne da da viđa unuku.

- Ćerka ne razgovara sa mnom i ne da mi da viđam njenu ćerku, a moju unuku, koja mi je sve na svetu, napisala je Vesna.

Ima i onih koji su se požalili da je baka ta koja ne želi da viđa unuke, dok neki smatraju da svaka priča ima dve strane pa da je možda problem i u bakama.

– Moja svekrva ne želi obavezu i želi da unuke viđa samo kad ona to želi. Ja sam se s tim pomirila i ne ulazim u konflikte. A život ide pa ćemo videti šta će doneti, otkriva Đina.

Mirovina.hr

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading