jurić, okanović, mediji
Foto: Alo/Foto: Alo!

Nakon vesti da je trinaestogodišnji Novosađanin Z.N., o kom su mediji već pisali nakon što je prošle godine osumnjičen da je sa bratom ubio starijeg čoveka, ponovo se u Srbiji povela rasprava o tome da li je vreme da se uvedu strožije mere i pomeri granica krivične odgovornosti.

Na javno pitanje Damira Okanovića, iz Agencije za bezbednost saobraćaja, kakav zločin još treba da se dogodi da bi se spustila granica krivične odgovornosti ispod 14 godina, Jurić je odgovorio pitanjma: 

"Da li je dete od 13 godina krivo za sve što je počinilo? Zašto se ne zapitate gde su roditelji deteta, da li ih uopšte ima, kakvo je detinjstvo imalo dete pre nego što je počinilo sve za šta se tereti? I na kraju, koja je je granica krivične odgovornosti po Vama adekvatna?", pitao je Jurić. 

 

Prema rečima Okanovića, krivica u našem kaznenom sistemu podrazumeva sposobnost da se shvati značaj svog dela i svest da je delo zabranjeno. 

"Zakonska pretpostavka da dete mlađe od 14 godina nema tu sposobnost i svest, u ovim vremenima je prevaziđena i tragičnim događajima oborena", smatra Okanović. 

Sa druge strane, ovakvo pomeranje granice donelo bi neke druge loše posledice, između ostalog, revidiranje pojma pedofilije. 

Prema rečima advokata Veselina Jovanovića, ovo jesu pojedinačni slučajevi i zbog njih se ne mogu menjati čitavi zakoni. 

- Istina je da su ova deca sasvim zrela i svesna šta rade, kao i da neće odgovarati krivično. Ali nisu sva deca takva. To su, na sreću izuzeci. Ono što nam jedino preostaje, a što je za njih, najverovatnije već kasno, je da se sa njima zaista kvalitetno i posvećeno radi u adekvatnim ustanovama - rekao je on za Alo!

Kako ističe, u pojedinim grupama su takvi slučajevi češći, ali je pravilo da su to uvek vaspitno zapuštena deca. 

- Zato je neophodno da se školi vrati funkcija više vaspitne, a manje samo obrazovne ustanove. Po mom mišljenju ovo je pre pitanje za nastavnike, direktore, školske pedagoge i psihologe, nego za mene. Zašto ti ljudi ne rade sa ovom decom kada su već roditelji omanuli ili jednostavno nisu kompetentni? - kaže on i zaključuje: 

- Nije rešenje ni oduzeti decu, to se retko kada pokazalo dobro. Dakle - u trenutnim okolnostima raditi najbolje moguće! 

Podsetimo, trinaestogodišnji Z.N. je zajedno sa bratom V.N. (11) osumnjičen da je prošle godine ubio Todora Šunjku (75) i oni nisu mogli biti smešteni u ustanovu zatvorenog tipa zato što su mlađi maloletnici, a to su i iskoristili da pobegnu iz Centra za socijalni rad. Policija je utvrdila da su nakon bega braća počinila 32 krađe i pokušaja krađe.

Kako mediji nezvanično saznaju, maloletna braća zadaju ozbiljne glavobolje nadležnima iz novosadskog tužilaštva i policije jer su vrlo svesni da je zakon na njihovoj strani i ne mogu im ništa zato što su mlađi od 14 godina. Još od jula ove godine u Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu, "stoji" i predmet njihove majke, koja se tereti za zanemarivanje i zlostavljanje. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading