cigarete
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Vlada je 1. oktobra prošle godine povećala porez na cigarete za osam odsto, tačnije država po jednoj paklici uzima 90, 99 dinara, a do 1. oktobra je to iznosilo 84, 25 dinara. Takođe, i pojedine duvandžije su 23. oktobra podigle cene svojih proizvoda.

Cene duvanskih proizvoda ne uvećavaju se po automatskom sistemu svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača. Stručnjaci ukazuju da se budžeti zemalja regiona konstantno uvećavaju zahvaljujući stabilnom i predvidljivom rastu prihoda od akciza.

U praksi se pokazalo da je to uvećanje bilo 10 dinara i da ne uvećavaju svi proizvođači u isto vreme cenu paklice.

Inače, na nivou Evropske unije, Irska naplaćuje najveći porez, odnosno 9,30 evra po paklici od 20 cigareta. Francuska i Finska 6,95 evra i 6,76 evra, dok Bugarska naplaćuje najmanji porez od 1,85 evra i mi težimo da mu se približimo.

U paklu cene cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 odsto, koja i u narednom periodu ostaje ista, a na sve to dodaje se i PDV. Zbog svih nameta, proizvođači povećavaju cenu za deset dinara, što se očekuje da će primeniti od 1. januara 2024. godine, odnosno u narednim nedeljama.

Naime, od sada u državnu kasu umesto dosadašnjih 90,99, ulazi 92,61 dinar po pakli. Ako se zna da je do 1. oktobra taj iznos bio 84, 25 dinara, onda je jasno da su planirani prihodi u budžetu po ovom osnovu za 2024. godinu značajno veći i iznose 135 milijardi dinara.

Ovi noviteti u akciznoj politici Srbiju sve više približavaju standardima EU. Svakako, reč je o minimalnom iznosu od 1,8 evra po paklici, što nas sa Bugarskom stavlja na začelje ove liste. Vodeća na listi je Irska, gde se od akcize po paklici u državni budžet slije čak 9,3 evra, zatim Francuska i Finska sa 6,9 odnosno 6,8 evra. Takođe, u našem komšiluku nameti su veći, u Hrvatskoj i Rumuniji su 2,5, dok u Sloveniji iznose 2,7 evra.

Ovako velike razlike uslovljavaju i značajan raspon u maloprodajnim cenama cigareta. Najskuplje su u onim zemljama gde su akcize i najveće, pa tako ljubitelji duvanskog dima u Irskoj plaćaju, verovali ili ne, čak 14,2 evra po paklici. Nešto bolje prolaze Francuzi, jer izdvajaju 11, dok Srbi i Bugari izdvajaju oko tri evra. Ipak, sve je izvesnije da će u naredne dve godine taj iznos biti značajno uvećan. Takvu procenu daje i Fiskalni savet.

- Cene cigareta osetno variraju od preko 14 evra po paklici u Irskoj do približno 3 evra u Srbiji i Bugarskoj. Podaci pokazuju da su maloprodajne cene i akciza niže u zemljama Centralno Istočne Evrope (CIE) u odnosu na druge zemlje članice EU i to u proseku za oko 40 odsto. Maloprodajne cene i akcize u Srbiji su, za sada, niže od proseka CIE, pa se očekuje da će u narednom periodu nastaviti i dalje da rastu - navodi Fiskalni savet.

Treba pomenuti da ništa jeftinije neće da prođu ni oni koji su se odlučili za konzumiranje elektronskih cigareta, jer će i tečnost za njihovo punjenje imate korekciju u ceni. Isto važi i za ljubitelje nesagorevajućeg duvana. Od januara ove godine, akcize će se uvesti i na nikotinske vrećice, iliti ''snus'', pošto do sada nije bio u postojećem Zakonu o duvanu, on je izmenjen i sada se tretira kao duvanski proizvod.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading