DABLIN, ZAGREB, IDA, LIČINA
Foto: Printscreen/Alo/Printscreen/Privatna arhiva

„Kome smetaju Nepalci i Indijci na proslavi Nove godine?“, piše na fotografiji koju je objavila pevačica Ida Prester. Potom je u objavi na svojim društvenim mrežama progovorila šta misli o toj gorućoj temi.

„Usijale su se mreže od zgražavanja nad ‘Nepalskom novom godinom’ u centru Zagreba. Woltovska/Boltovska proslava, pišu. Smeju im se, rugaju, ponižavaju. Po čemu smo mi to vredniji i bolji ljudi?“, započela je Ida. 

„Istina, sinoć su centrom prošle desetine hiljada Nepalaca, Indijaca, Bangladešana, Filipinaca. A opet - ni jednog najmanjeg incidenta! Niko se nije potukao, nitko nije ništa ukrao, pa ni uhvatio nekog za stražnjicu. Videli smo hiljade radosnih, nasmejanih lica. Dečke koji ne razumeju možda puno hrvatskog, a opet skaču na hrvatske bendove, skandiraju, podržavaju. Dečke i devojke koji slave Novu godinu daleko od svojih najmilijih, od svoje porodice, svojih prijatelja. Na trgu su, jer ih u malim unajmljenim sobama ne čeka večera, francuska salata i topli zagrljaji. Na trgu su jer to jedino mogu priuštiti. Svi ti Fariqi i Raghavi nam ne smetaju kad nam donesu večeru ili grade krov, ali nam smetaju kad ih vidimo u gradu da se zabavljaju, vesele, da imaju život“, rekla je Ida, koja je bila voditeljka dočeka Nove godine na Trgu bana Josipa Jelačića, prenosi Jutarnji list.

Ona je nastavila i dalje, u, čini se, bezuspešnim pokušajima da smiri licemerje Hrvata:

DABLIN, ZAGREB, IDA, LIČINA

Alo/Printscreen/Privatna arhiva

 

„Imigranti su tu jer IH TREBAMO. Jer naše radne snage nema dovoljno, jer naši mladi rade te iste poslove u bogatijim zemljama. Za Nepalce i Indijce smo mi ta bogatija zemlja. I u tome nema ništa loše, svako neka traži svoju sreću gde mu paše. Došlo nam je naglo, razumem da se nismo navikli. Ali moramo osvestiti da će to tako ostati, a na nama je da smislimo kako te ljude najbolje integrisati, da učimo jedni od drugih i uvažavamo se. Najgore što možemo napraviti je izolovati ih, ponižavati, terati od sebe. Možemo i moramo bolje, empatičnije i zrelije“, poručila je pevačica.

Ovaj video, na sebi svojstven način, potpuno ironično, komentarisao je i Predrag Ličina, reditelj ("Poslednji Srbin u Hrvatskoj"): 

" DUBLIN, NEW YEAR’S EVE, 2024. Zaokružio sam dve oveće skupine dobro raspoloženih rasplesanih Hrvata na dočeku Nove godine u mom rodnom Dublinu. Prepoznao sam ih po njihovom jeziku, a pre svega po tome što imaju tamniju boju kože od nas (kod njih ima više sunčanih dana nego kod nas pa je logično da im je koža tamnija) - rekao je Ličina te priložio fotografiju s navodnog slavlja u Dublinu.

DABLIN, ZAGREB, IDA, LIČINA

Alo/Printscreen/Privatna arhiva

 

- I tako, dok naši ljudi odlaze trbuhom za kruhom u Boston, Pittsburgh, Sydney i Toronto, mi zapošljavamo po Woltovima, Glovoima, supermarketima, restoranima i pubovima imigrante iz neke primitivne balkanske zemlje koja s našom tradicijom i običajima nema nikakve veze. Sve manje na ulici čujem – „Hej, Patrick!“ ili „Hey Conor!“, a sve više čujem „Alo Josipe!“, „Alo Hrvoje!“, „Alo, Miloše!“ (to je verojatno Srbin iz Hrvatske – ti su još gori od Hrvata) - dodao je redatelj sarkastično i naišao na lavinu komentara i pohvala da bolje nije mogao sročiti "odu o hrvatskom licemerju". 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading