bubamare
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Iako izgledaju bezopasno ne bi trebalo da se navikavate na zajednički život sa ovim insektima, već ih izbacite napolje što pre, ali ne dirajte ih golim rukama, jer mogu da izazovu alergijske reakcije, a i ispuštaju neprijatan miris.

Na grafici koja kruži internetom prikazane su dve najčešće vrste koje se pojavljuju u Evropi, a savet je da ih razlikujemo po šari u obliku slova "M" na vrhu tela. 

One koje imaju tu šaru su, kažu, agresivne, okupiraju kuću i smrde, dok one druge, pitome, koje su dobre za okolinu i hrane se biljnim vašima i pomažu ekosistemu, nemaju takav oblik. 

bubamare

Foto: Printscreen/instagram

 

Postoji mnogo vrsta bubamara i nisu sve iste, ali ako još uvek niste primetili neke od njihovih loših osobina, ne opuštajte se, već ih, savetuju stručnjaci, obavezno usisajte ili na neki drugi način uklonite iz svoje kuće. 

Jedna od vrsta koje su zaposele Srbiju je azijska, doneta na naše područje iz najbolje namere, ali...

Azijska bubamara je donesena u Evropu kako bi se u plastenicima borila protiv biljnih vaši. Međutim, adaptirala se na život van plastenika, velikom brzinom potiskuje domaću bubamaru koja, kao i svuda u Evropi, postaje ugrožena. Ova vrsta je u Srbiju stigla pre nekoliko godina i do danas se proširila po celoj zemlji. Prvi put se pojavila na Fruškoj gori 2008. godine.

Ne pipajte je! 

- Kod ljudi mogu dovesti do pojava hipoalergijskih reakcija kod osetljive populacije, a na faunu deluju tako što smanjuju broj "naših" bubamara - upozorili su nedavno iz Zavoda za biocide. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading