STRUČNJACI PORUČUJU: Srbija je na ivici investicionog rejtinga, to je fantastičan rezultat
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Na pitanja kako se srpska ekonomija suočava sa brojnim izazovima koje je donela ova godina - poskupljenjima, inflacijom, geopolitičkim prilikama, kakvi su ekonomski rezultati na kraju godine i šta se očekuje od sledeće, šta za našu privredu i građane znači aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om te sa li je srpska ekonomija na putu rasta i kakav je standard građana odgovarali su profesor Ekonomskog fakulteta i član Svetske akademije nauka i umetnosti Dragan Đuričin, specijalni savetnik u Fiskalnom savetu Slobodan Minić, i profesor Milan Nedeljković, dekan fakulteta FEFA.

Đuričin je istakao da je srpska ekonomija iznad vode, da je ostvaren ekonomski rast, rast zaposlenosti.

- Makroekonomski fundamenti se poboljšavaju, pre svega izvoz. Stabilnost kursa nije posledica ove politike, ona je pretpostavka ove politike - ocenio je Đuričin.

Dodao je da sa ovim rezultatima uz apsolutni i relativni rast plata i penzija, uz stopu rasta i držanje duga na nivou koji je bio i uz makro i mikro likvidnost ekonomije može da se kaže “da se brod još uvek drži iznad vode”. Kako je istakao, Srbiji pohvale MMF-a puno znače zbog cene kapitala i kada je u pitanju otplata spoljnog duga zemlje, ali i troška kapitala u domaćoj ekonomiji.

- Srbija ima solidan rejting, na ivici investicionog, to je fantastičan rezultat, Uloga MMF-a u održavanju kredibiliteta naše ekonomije je u očima stranih investitora ekstremno važna, oni usisavaju najveći deo rizika i samim tim smanjuju cenu kapitala - kazao je o i dodao da se odnos MMF-a prema Srbiji promenio nakon decembra 2014. godine kada je na godišnjoj Skupštini MMF-a i Svetske banke podržan program fiskalne konsolidacije Srbije baziran na smanjenju plata i penzija u prvoj fazi posle na restrukturiranju javnog sektora.

Kako je istakao, od tada do danas imamo konstantno dobar odnos sa ovim institucijama, sprovodimo reforme, ne kvarimo performanse i imamo isti investicioni rejting u svetu.

- Za ekonomiju koja je u usponu i krenula je sa niske visine održavanje kreditnog rejtinga zemlje koja nije članica EU, dakle van velikih regionalnih asocjacija je, to je jako važan rezultat i odnos koji se održava sa ovim institucijama je ekstremno važan - poručio je Đurin.

On je obrazložio da MMF pre svega kontrološe likvidnost poverioca, pritom su, kako je rekao, srpske devizne rezerve porasle, što znači da je štednja države i stanovništva porasla i da u našem ekonomskom sistemu postoje sigurnosni baferi.

- Imamo visoku dozu sigurnosti da će se isplaćivati dugovi. Strategiju i politiku budžeta vodi vlada. Suština promena nastupila je kada se shvatilo da nivo investicija u BDP-u mora biti veći i da se do tog povećanja investicija mora doći preko povećanja takozvanih strukturnih politika i impakt investicija koje forsira država i preko stvaranja ambijenta i vertikalnih strukturnih politika za ulazak stranih direktnih investicija - naveo je profesor.

Na liniji sa profesorom Ekonomskog fakulteta je i dekan FEFE Milan Nedeljković koji je istakao da srpska ekonomija “pliva u moru sa dosta valova”.

- Postignuti su rezultati u domenu rasta BDP-a sa tendencijom razvoja i izvoza uluga u vezi sa IT sektorom - istakao je Nedeljković upozoravajući na inflaciju kao trenutno ekonomski najveći problem.

Ocenio je da sporazum Srbije sa MMF-om podrazumeva kontinuirano praćenje fonda, što znači da su kriterijumi postavljeni u programu ispunjeni.

- Odnos sa MMF-om je neophodan, omogućava da se postigne bolja prepoznatljivost kod stranih investitora, smanjivanje troškova kapitala za nas. Mi smo sad jedan nivo ispod investicionog rejtinga koji podrazumeva stabilnost finansija u dužem periodu - poručio je on. 

Kako je rekao, očekuje usporavanje inflacije sledeće godine te ocenjuje da ne očekuje da ona bude iznad projekcija Narodne banke Srbije od tri odsto plus/minus 1,5.

Takođe, i specijalni savetnik u Fiskalnom savetu Slobodan Minić ocenio je inflaciju kao najveći problem ove godine.

- Privredni rast prošle godine je bio nizak, ove godine je počeo oporavak. Vidljiva dešavanja koja su relativno optimističan, isto važi za spoljotrgovinska kretanja. Fiskalna politika i fiskalna kretanja bila su bolja nego što se očekivalo zbog bolje naplate prihoda, ove godine deficit će biti oko dva odsto a rebalansom je bilo predviđeno 2,8 procenata - rekao je Minić.

On je ocenio da je Srbija “relativno u redu”. Kako je istakao, Vlada je naučila da je nizak deficit jako bitan za javne finanasije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading