KO KRADE STRUJU SADA MORA DEBELO DA PLATI: Na koji način se obračunava ukradeno, a evo i kako kontrolori LOVE PREVARANTE
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Poslednjim izmenama i dopunama Zakona o energetici, sam način obračuna neovlašćeno utrošene struje dat je u nadležnost Agencije za energetiku Republike Srbije, te je, samim tim, i ona donela odgovarajuću Metodologiju za obračun neovlašćeno utrošene električne energije.

Pomenuta Metodologija propisuje i način obračuna neovlašćeno iskorišćene električne energije u slučajevima kao što su, recimo, potrošnja bez odobrenja za priključenje ili pre ispunjenja uslova za priključenje, potrošnja nakon obustave električne energije, potrošnja bez mernog uređaja, mimo njega ili preko mernog uređaja koji je onemogućen da radi pravilno, potrošnja preko uređaja na kojima su oštećene plombe operatora sistema ili žig propisan Zakonom o metrologiji, uz uslov da se utvrdi nepravilnost merenja.

Ovu neovlašćenu potrošnju, zapravo krađu struje, kao i do sada, utvrđuje nadležni operator sistema time što će sprovoditi redovnu ili vanrednu kontrolu mernog mesta. Nakon što se utvrdi zloupotreba, period za koji se obračunava neovlašćena potrošnja je od poslednjeg datuma kada je obavljena prethodna kontrola mernog mesta i ne može biti duži od šest meseci, što navodi Željko Marković, stručnjak za energetiku i jedan od bivših direktora u EPS.

Obračun se odnosi na aktivnu električnu energiju i snagu, pri čemu se za snagu koristi cena koja je utvrđena važećim cenovnikom za pristup sistemu, a pristup za aktivnu energiju se računa po prosečnoj mesečnoj ceni pristupa u mesecu za koji se obračunava ta neovlašćena potrošnja, dok se cena električne energije ustanovljava kao prosečna mesečna cena balansne energije za smer regulacije na gore, jer to ujedno predstavlja i cenu koju snabdevač plaća operatoru prenosnog sistema pri odstupanju od plana, koji svakako postoji za onu potrošnju koja nije planirana i prijavljena.

- Za neovlašćenu potrošnju u niskonaponskoj mreži, snaga se izračunava na osnovu glavnog osigurača, odnosno uređaja za ograničenje snage, a ako takav nije zatečen ili nije ispravan, onda na osnovu trajno dozvoljene struje provodnika preko koga se odvijala neovlašćena potrošnja, što je u skladu sa njegovim presekom i tipom - objašnjava Marković.

Imajući u vidu da je u ovakvim slučajevima merenje utrošene električne energije neispravno ili ne postoji, procenjena neovlašćeno ukradena struja se utvrđuje prema prethodno utvrđenoj snazi i pretpostavljenog vremena korišćenja, a Marković objašnjava i na koji način.

– Za domaćinstva, ako je neovlašćena potrošnja utvrđena od 1. oktobra do 31. marta, dakle, u grejnoj sezoni, kao 120 časova mesečno, a ako je korišćena za grejanje, kao 240 mesečno. Za domaćinstva, ako je neovlašćena potrošnja utvrđena u periodu od 1. aprila do 30. septembra kao 120 časova mesečno, za ostale kupce u skladu sa radnim vremenom, pa tako ako lokal, koji je neovlašćeno trošio električnu energiju, radi u jednoj smeni - 240 časova mesečno, ako je radio u dve smene - 400 časova mesečno, a ako je radio u sve tri smene - 500 časova mesečno - zaključuje Marković.

politika.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading