STRAVIČAN SLUČAJ VRŠNJAŠKOG NASILJA U ŠAPCU Učeniku izvadili slezinu! Pravi šok usledio je kada je KLUPKO POČELO DA SE ODMOTAVA
Foto: Printscreen/Foto: RINA

- U jednoj od učionica dva đaka su se pobila. Tuča je izbila tokom pauze jer je jedan od njih, onaj koji je teško povređen, podigao noge na sto. Ovaj drugi govorio mu je da ih spusti, ali on nije hteo. Počeli su da se biju. Tako žestoko da je jednom pukla slezina! Pošto se to desilo u učionici školski policajac nije mogao brzo da odreaguje - otkriva izvor Kurira i dodaje da je neko iz škole odmah pozvao majku dečaka koji je pretukao drugog.

- Bogatić je malo mesto, brzo je stigla. Povređeni dečak žalio se na bolove u stomaku. Ta majka mu je rekla da će platiti koliko god bude trebalo za oporavak i obeštećenje samo da ne prijavi njenog sina i da kaže svima da je pao! Odveli su ga u Dom zdravlja. Dečak je tamo ispričao da je pao, ali je lekar bio sumnjičav i počeo je da ga priteže pitanjima. Učenik je onda priznao. Hitno je prevezen u šabačku bolnicu, konstatovane su povrede slezine i operisan je.

Nakon ovih saznanja pozvali smo v.d. direktorku Bojanu Kojić Jezdimirović koja nam je reja da naše informacije nisu tačne.

- Nije došlo do nikakve tuče, to su dva najbolja drugara. Jedan je slučajno udario na ivicu stola - kazala je i odmah prekinula vezu.

Uporno smo pokušavali da uspostavimo kontakt, ali njen mobilni je bio zauzet nekoliko minuta. Kada smo uspeli da je ponovo čujemo, negirala je prethodnu izjavu i dodala da ne može da priča za medije bez prethodnog razgovora sa školskom upravom:

- Procedura je u toku. Ne mogu da dajem nikakve izjave. Pošaljite zvanično mejl sa pitanjima.

Mi smo zatim uputili mejl sa pitanjima na adresu dostupnu na sajtu škole, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Kako smo nezvanično saznali iz šabačke bolnice u sredu oko 14 časova majka je dovezla iz Bogatića privatnim kolima dečaka.

- Dečak je primljen u jedinicu intenzivne nege, operisan je i odrstranjena mu je slezina. Majka je na prijemu dala podatak da je dete povređeno prilikom pada sa traktora. Dete je tokom jučerašnjeg dana bilo u stabilnom stanju - kazao je izvor iz bolnice.

Naposletku, stigao nam je odgovor od Ministarstva prosvete u kojem je potvrđeno da je došlo do tuče i okarakterisano je kao drugi nivo nasilja!

- U svakoj pojedinačnoj situaciji nasilja postupa škola, a Ministarstvo prosvete prati postupanje škole, pruža joj podršku i u slučaju potrebe upućuje u školu prosvetne savetnike i prosvetnu inspekciju. Ministarstvu prosvete je u Mačvanskoj srednjoj školi potvrđeno da se sukob između dva učenika desio, o čemu su oni odmah obavestili roditelje učenika. Školski Tim za prevenciju i reagovanje na nasilje procenio da je ovaj sukob nasilje drugog nivoa - naveli su iz ministarstva za Kurir:

- Podsećamo da u situacijama kada je neki sukob procenjen od strane školskog Tima za prevenciju i reagovanje na nasilje kao nasilje prvog ili drugog nivou, škola nema obavezu da o tome obavesti Ministarstvo prosvete, niti da uključi institucije iz spoljašne mreže zaštite (MUP, centre za socijalni rad, zdravstvene ustanove). Škole tada primenjuju vaspitne i disciplinske mere i rad sa ucenicima i roditeljima. S obzirom na to da Ministarstvo prosvete ima saznanja da su nastupile teže povrede učenika, što, u skladu sa propisima, zahteva uključivanje i Ministarstva prosvete i drugih nadležnih institucija iz spoljašnje mreže zaštite, Ministarstvo prosvete će u školu uputiti prosvetnu inspekciju i stručno pedagoški nadzor koji će proceniti postupanje škole u ovom slučaju i njihovu procenu sukoba.

Prema informacima škola je izbegla da se ovaj slučaj okarakteriše kao treći nivo nasilja upravo da bi se izbeglo ministarstvo, tužilaštvo, centar za socijalni rad, kao i da se ne bi narušavao ugled škole.

 

Činjenice

 

Drugi nivo nasilja

Oblici fizičkog nasilja i zlostavljanja su naročito: šamaranje, udaranje, gaženje, cepanje odela, "šutke", zatvaranje, pljuvanje, otimanje i uništavanje imovine, izmicanje stolice, čupanje za uši i kosu

Treći nivo nasilja

Oblici fizičkog nasilja i zlostavljanja su naročito: tuča, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, uskraćivanje hrane i sna, izlaganje niskim temperaturama, napad oružjem

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading