REZERVE KRVI SMANJENE Zimska kampanja Instituta za transfuziju počinje 3. januara
Foto: Alo/Alo

“Zimska kampanja počinje 3. januara i završava se 29. februara.

U ovom periodu organizovaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u lokalnoj zajednici u više od 40 gradova i opština kao podsticaj građanima da se uključe i simbolično takmiče za titulu Šampion solidarnosti”, rekla je za Tanjug Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi.

Ona je istakla da su u ovom momentu rezerve smanjene, pre svega A i O krvne grupe, na jedno i po dnevnom nivou su, ali sa druge strane B i AB pozitivna su vrlo stabilne.

"Poziv je upućen svim našim sugrađanima bez obzira na krvnu grupu”, rekla je Knežević.

Tokom novogodišnjih praznika Institut će raditi i 1. i 2. januara od 8 do 15 časova i subotom, takođe, jedini neradni dan biće Božić jer je to neradni dan Instituta.

“Cilj Zimske kampanje je da se obezbede dovoljne količine krvi za lečenje bolesnih i povređenih pacijenata u periodu godine kada se očekuju smanjene rezerve krvi, kao i podizanje svesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi”, rekla je Knežević.

Prema njenim rečima, tokom prošle Zimske kampanje prikupljeno je 6.000 jedinica krvi i tada s najuspešniji bili Ljubovija, Krupanj i Mionica, a ove godine se Institut nada još većem odzivu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading