kalendar
Foto: Alo/Profimedia

Prvi neradni dani kreću odmah sa prvim danima Nove godine, a to su 1. i 2. januar, koji se tradicionalno praznuju neradno. Sledeći neradni dan nas očekuje nekoliko dana posle Nove godine, a to je Božić 7. januar koji ove godine pada u nedelju.

Nakon januara meseca, sledeći neradni dani nas očekuju odmah u februaru. Dan državnosti se obeležava 15. i 16. februara koji ove godine padaju u četvrtak i petak koje kada spojite sa vikendom možete da dobijete pravi mali mini odmor.

Praznik rada u našoj zemlji garantuje dva slobodna dana, 1. i 2. maj, a odmah zatim slede i Uskršnji praznici od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest vezanih dana za vreme kojih neće raditi.

S druge strane, pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi Prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna.

Pripadnicima jevrejske zajednice slobodan je i 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Naredne godine Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće neradni ponedeljak, 11. novembar.

Za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, prvi dan Božića, u sredu 25. decembra, takođe se neće raditi, podseća Danas.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici.

Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading